Cum poți ști dacă te uiți sau nu la o persoană reală? Secretul constă în ochii persoanei
Trăim în vremuri „false”, iar realitatea devine tot mai dificil de identificat. Fără îndoială, acest fenomen este cât se poate de vizibil în lumea ciudată a tehnologiei deepfake și altor fețe umane generate de computer care nu există cu adevărat și care seamănă îngrijorător de mult cu oameni reali.
Oamenii de știință au dezvoltat acum o tehnică ce ne-ar putea ajuta să aflăm dacă fețele la care ne uităm sunt cu adevărat oameni reali, spre deosebire de fantasmele create de inteligența artificială.
Potrivit unui studiu publicat în serverul preprint arXiv.org, secretul constă în ochi, mai precis în forma pupilelor. Cercetările au fost coordonate de Hui Guo, om de știință la Universitatea de Stat din New York.
„Pupilele au forme aproape circulare în cazul adulților sănătoși”
După ce au analizat ochii artificiali creați de un sistem de învățare automată numit „generative adversarial network” (GAN), cercetătorii au observat ceva ciudat la pupile. Spre deosebire de pupilele reale, multe dintre falsuri nu erau rotunde.
„Pupilele au forme aproape circulare în cazul adulților sănătoși. În comparație cu fețele reale, noi am observat artefacte și neconcordanțe vizibile în regiunile oculare ale fețelor generate de GAN”, a explicat echipa.
Potrivit cercetătorilor, acest indiciu ciudat apare din cauza faptului că modelele GAN nu înțeleg anatomia umană, în special atunci când vine vorba de formele geometrice ale pupilelor obișnuite. Pentru a afla cât de răspândit este fenomenul, cercetătorii au dezvoltat un instrument de detectare care extrage în mod automat formele pupilelor de la ochi din imagini și le analizează pentru a verifica dacă au forme eliptice.
Ce au descoperit cercetătorii?
În cadrul unui experiment, instrumentul a folosit o bază de date de 2.000 de imagini (1.000 de imagini cu fețe reale și 1.000 cu fețe false). Sistemul a funcționat cu succes.
„Am descoperit că forme neregulate ale pupilelor există în fețele de calitate înaltă generate de StyleGAN, care sunt diferite de pupilele umane reale”, au explicat oamenii de știință.
Potrivit echipei, astfel de tehnologii ar putea ajuta într-o bună zi la combaterea utilizării malițioase a falsurilor care par realiste pentru a păcăli oamenii pe platformele de socializare online, printre altele.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Rusia, acuzată că folosește tehnologie deepfake pentru a-i imita pe rivalii săi politici
Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat