Astronautul Jack Fischer a distribuit pe Twitter înregistrări care arată ce se întâmplă când reintri în atmosfera Pământului. Fischer spune că reintrarea în atmosfera Pământului este comparată de unii astronauţi „cu o serie de accidente de maşină”.
Mulţi oameni îşi imaginează că atunci când eşti în spaţiu te afli într-un loc liniştit şi paşnic, privind contemplativ spre Pământ. Totuşi, nu trebuie scăpat din vedere că, pentru a ajunge acolo şi înapoi, trebuie să treci prin foc, scrie IFL Science.
Astronautul Jack Fischer, ieşit la pensie, a distribuit pe Twitter imagini care arată ce se întâmplă când treci prin atmosfera Pământului.
„Am prins o cursă înapoi spre Pământ, mulţumită Soyuz, cu exact 4 ani în urmă. Unii astronauţi o compară cu o serie de accidente de maşină… şi eu nu i-aş contrazice”, a scris Fischer, distribuind şi o înregistrare cu el, astronautul Peggy Whitson şi cosmonautul Fiodor Yurchikin înghesuiţi în aeronavă.
Într-o altă postare, Fischer prezintă imagini filmate prin hubloul aeronavei, la momentul intrării în atmosfera Pământului: „M-am întors acasă în urmă cu 4 ani şi dacă v-aţi întrebat vreodată cum arată când călătoreşti prin atmosferă – priviţi”.
Din punct de vedere tehnic, capsula în care se află astronauţii cade ca o piatră, mai degrabă decât să accelereze cu o intenţie graţioasă ca un avion. Scânteile care se văd sunt părţi ale scutului termic ablativ – conceput pentru a absorbi şi devia căldura intensă a reintrării în atmosferă.
Fricţiunea aerului creează o bulă de plasmă în jurul navei, întrerupând comunicaţiile cu staţiile de control la sol pentru câteva minute. La ieşirea din atmosferă, paraşuta se deschide pentru ultima etapă a călătoriei spre Pământ.