Home » Știință » Un semnal radio ciudat care se repetă, detectat în apropiere de centrul galaxiei Calea Lactee

Un semnal radio ciudat care se repetă, detectat în apropiere de centrul galaxiei Calea Lactee

Un semnal radio ciudat care se repetă, detectat în apropiere de centrul galaxiei Calea Lactee
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.09.2021

Astronomii au detectat un semnal radio ciudat care se repetă în apropiere de centrul galaxiei Calea Lactee, iar semnalul nu seamănă cu nicio altă semnătură energetică studiată vreodată.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista The Astrophysical Journal și serverul arXiv, sursa de energie este extrem de pretențios, apărând foarte luminos timp de săptămâni întregi, iar apoi dispărând complet în decurs de o zi.

Acest comportament nu se potrivește cu profilul oricărui alt tip de corp ceresc, au scris cercetătorii. Astfel, semnalul ar putea reprezenta „o nouă clasă de obiecte descoperite prin imagistică radio”.

GALERIE FOTO

Sursa radio, cunoscută drept ASKAP J173608.2−321635, a fost detectată de radiotelescopul Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), situat în sălbăticia australiană. În cadrul unui studiu al ASKAP desfășurat între aprilie 2019 și august 2020, semnalul radio ciudat a apărut de 13 ori, niciodată mai mult de câteva săptămâni.

„O fantomă radio” care pare să sfideze orice explicație

Sursa radio este extrem de variabilă, apărând și dispărând în mod neașteptat. De asemenea, semnalul radio nu apare în alte date colectate anterior de radiotelescopul ASKAP.

Radiotelescopul Australian SKA Pathfinder (ASKAP). Credit foto: CSIRO/ Wikimedia

Atunci când cercetătorii au încercat să compare sursa de energie cu observații de la alte telescoape, semnalul a dispărut în totalitate. Fără emisii aparente în altă regiune a spectrului electromagnetic, semnalul ASKAP J173608.2−321635 este „o fantomă radio” care pare să sfideze orice explicație.

Studiile anterioare au detectat stele cu masă scăzută care emit periodic energie radio, însă acele stele au, de obicei, omologi cu raze X, au explicat oamenii de știință. Astfel, în cazul de față, o sursă stelară este puțin probabilă, scrie Live Science.

Cea mai probabilă explicație pentru semnalul radio ciudat

Stelele moarte, cum ar fi pulsarii sau magnetarele (două tipuri de stele prăbușite extrem de dense), sunt, de asemenea, explicații puțin probabile. Deși pulsarii pot produce emisii luminoase de radio, aceștia se rotesc cu o periodicitate predictibilă, fiind detectați de obicei de telescoapele noastre la intervale de câteva ore, nu săptămâni. Magnetarele, pe de altă parte, includ mereu un omolog cu raze X. Toate aceste comportamente nu se potrivesc cu semnalul radio ASKAP J173608.2−321635.

Cea mai probabilă explicație ar fi o clasă misterioasă de obiecte cunoscută drept „galactic center radio transient” (GCRT), o sursă radio care strălucește și se descompune în apropiere de centrul galaxiei Calea Lactee, de obicei de-a lungul mai multor ore. Până acum, doar trei astfel de obiecte au fost confirmate, iar toate acestea apar și dispar mult mai rapid decât acest nou obiect. Cu toate acestea, cele trei obiecte GCRT au o luminozitate similară cu cea a semnalului misterios, iar emisiile radio ale acestora nu sunt niciodată însoțite de raze X.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mii de semnale radio noi, detectate de la surse cosmice aflate în apropiere

Un singur radiotelescop a detectat sute de semnale radio misterioase extragalactice

O „meduză cosmică” aflată la 340 milioane de ani-lumină depărtare ne trimite semnale radio

Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase