O echipă de oameni de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a trecut cu succes de ceea ce ar putea fi cel mai important obstacol tehnologic în calea obținerii energiei prin fuziune nucleară.
Cercetătorii au reușit să genereze un câmp magnetic de 20 tesla, unitatea de măsură a inducției magnetice, cu ajutorul unui nou electromagnetic superconductor. Un comunicat de presă publicat de MIT anunță că aceasta este cel mai puternic câmp magnetic de acest fel generat vreodată pe Pământ, fiind un „avans major” în privința obținerii fuziunii practice, despre care mulți experți spun că ar putea, într-o bună zi, să ofere lumii întregi energie aproape infinită.
„În multe privințe, fuziunea este sursa absolută pentru energie curată. Cantitatea de energie disponibilă este cu adevărat revoluționară”, a precizat Maria Zuber, geofizician la MIT.
Electromagneții puternici sunt cruciali pentru orice reactor de fuziune de succes. Procesul de generare de energie în sine se bazează pe plasma super-fierbinte care trebuie să fie controlată prin câmpuri magnetice astfel încât să fie susțină reacția de fuziune practică.
„Provocările obținerii fuziunii sunt atât tehnice cât și științifice”, a explicat Dennis Whyte, director al Centrului pentru Știința Plasmei și Fuziunii din cadrul MIT, citat de Futurism.
În cazul de față, disponibilitatea comercială a unui material nou a permis cercetătorilor de la MIT să creeze un câmp magnetic de 20 tesla cu o instalație de doar o patruzecime din dimensiunea care ar fi fost necesară pentru folosirea magneților mai convenționali.
„Este cu adevărat un moment de răscruce pentru tehnologia și știința fuziunii”, a adăugat Whyte.
Avans istoric pentru fuziunea nucleară. Fizicienii au generat o cantitate imensă de energie
„Soarele artificial” al Chinei, reactorul de fuziune nucleară, a stabilit un nou record mondial
Soarele artificial al chinezilor este funcțional. Reactorul de fuziune nucleară, alimentat cu succes
Cel mai mare proiect de fuziune nucleară din lume a început în Franța