Laptele matern provenit de la mamele care au primit un vaccin COVID-19 conține anticorpi care i-ar putea proteja pe sugari împotriva infecției.
Concluzia aparține unor cercetători de la Universitatea din Florida (UF), care au declarat că descoperirile lor ar putea avea o influență pozitivă asupra ratelor de vaccinare în rândul femeilor însărcinate și care alăptează, dar care ezită să se vaccineze.
„O mulțime de mame și femei însărcinate se tem să se vaccineze. Vor să facă ceea ce este mai bine pentru bebelușii lor”, a spus dr. Josef Neu, coautor al studiului și profesor la Departamentul de Pediatrie și Neonatologie al Colegiului de Medicină al UF, potrivit Independent.
Cercetătorii au vrut să afle dacă laptele matern al mamelor vaccinate anti-COVID ar putea reprezenta un beneficiu.
Autorul principal al studiului, dr. Joseph Larkin III, a spus că, din cauza faptului că bebelușii se nasc fără un sistem imunitar complet dezvoltat și sunt prea tineri pentru a fi vaccinați, sunt mai vulnerabili la boli. Cercetătorul afirmă că laptele matern poate ajuta la întărirea imunității împotriva infecțiilor.
Laptele este o substanță dinamică. Deci, cu alte cuvinte, la ce sunt expuși bebelușul și mama în mediul înconjurător, există modificări ale laptelui care corespund acestor condiții de mediu, iar acestea pot ajuta apoi în mod specific bebelușul”, a precizat el.
În cadrul cercetării a fost analizat laptele matern a 21 de mame care alăptau și care lucrau în servicii medicale. Participantele au fost înscrise în studiu din decembrie 2020, când vaccinurile Pfizer și Moderna au devenit disponibile pentru lucrătorii din domeniul sănătății, și monitorizate până în martie.
Sângele și laptele matern al mamelor au fost testate de trei ori pentru anticorpi – înainte de vaccinare, după prima doză de vaccin și după a doua doză.
Oamenii de știință au descoperit că în laptele matern a existat o creștere de 100 de ori a anticorpilor imunoglobulinei A, care joacă un rol crucial în sistemul imunitar și în combaterea infecției, după a doua doză.
Totodată, studiul publicat în revista Breastfeeding Medicine a constatat că femeile care au primit vaccinul Pfizer aveau mai mulți anticorpi în laptele matern în comparație cu cele care au primit vaccinul Moderna, însă autorii cercetării menționează că ar fi necesare studii mai ample pentru a confirma aceste descoperiri.
Oamenii de știință au recunoscut că studiul lor nu a determinat dacă și în ce măsură anticorpii găsiți în laptele matern au protejat în mod eficient sugarii împotriva COVID-19 și că vor continua cercetările în acest sens.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au creat primul lapte matern uman din celule cultivate în laborator
Ce se întâmplă dacă bei lapte matern? Un experiment mai puţin obişnuit – VIDEO