Nu există niciun număr magic atunci când vine vorba de exerciții fizice, însă asta nu înseamnă că numerele nu sunt importante.
Pănă la urmă, numerele sunt ușor de ținut minute. De asemenea, având în vedere că exercițiile fizice pot fi cuantificate cu ușurință, numerele pot avea un rol important în sănătatea publică. Atunci când vine vorba de mersul pe jos, mulți dintre noi se gândesc la 10.000 de pași făcuți zilnic, un număr considerat de mulți ani necesar pentru îmbunătățirea sănătății.
Există și dovezi în acest caz. Numeroase studii au arătat în ultimii ani că efectuarea mai multor pași în fiecare zi este asociată cu diminuarea riscului de moarte prematură și nici măcar nu contează cum sunt făcuți acei pași.
Bineînțeles, fiecare analiză este diferită, iar studiile nu sunt niciodată la fel. Așadar, oamenii de știință continuă să publice descoperiri noi și esențiale despre cât de benefic este mersul pe jos și atingerea unui anumit număr de pași în fiecare zi.
În cadrul celui mai nou studiu în acest domeniu, o echipă coordonată de epidemiologul Amanda Paluch de la Universitatea din Massachusetts, Amherst a monitorizat un grup de peste 2.000 de bărbați și femei de vârstă mijlocie din patru state americane diferite.
Membrii grupului, cu o vârstă medie de peste 45 de ani, au purtat accelerometre care monitorizează numărul de pași făcuți zilnic și intensitatea pașilor. Experimentul a început în 2005, iar participanții au fost consultați la intervale regulate în anii ce au urmat, până în 2018, atunci când 72% dintre participanții originali au murit.
Deși natura observațională a studiului înseamnă că nu putem ajunge la concluzii ferme despre cât de mult a îmbunătățit (sau nu) mersul pe jos sănătatea oamenilor din experiment, cercetările pot identifica legături între nivelurile de activitate și sănătatea la modul general.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că indivizii care făceau cel puțin 7.000 de pași pe zi aveau un risc de moartea prematură cu 50 – 70% mai scăzut decât cei care făceau mai puțin de 7.000 de pași pe zi. Pe cont propriu, intensitatea pașilor nu a avut niciun efect asupra mortalității, potrivit Science Alert.
Potrivit oamenilor de știință, creșterea volumului de pași făcuți zilnic în rândul oamenilor cel mai puțin activi din populație ar putea oferi cea mai mare protecție împotriva mortalității. Însă, după un anumit punct, pașii adiționali par să nu aibă niciun efect benefic.
„Efectuarea de peste 10.000 de pași pe zi nu a fost asociată cu o reducere adițională a riscului de mortalitate”, au explicat cercetătorii.
Deși descoperirile confirmă mare parte din ceea ce știam deja despre beneficiile mersului pe jos, noul prag de 7.000 de pași este, fără îndoială, un obiectiv mult mai ușor de atins decât cei 10.000 de pași pe care mulți oameni se străduiesc să îi facă zilnic.
Un studiu arată câte minute pierzi din viață după ce mănânci un hot dog
15 minute cu acest tip de exerciții fizice îți pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică
Câte ore de exerciții fizice trebuie să faci pe săptămână pentru a-ți menține tensiunea arterială
Câte minute de exerciții fizice intense sunt necesare pentru a schimba biomarkerii din sânge