Există multe tipuri de stele în Univers, iar omenirea are un sistem vast prin care le clasifică în funcție de temperatură, dimensiune și luminozitate.
Chiar și așa, un obiect descoperit recent sugerează că încă nu am aflat totul.
A fost poreclit „Accidentul”, iar acesta este un tip de obiect numit „pitică cenușie”, sau „stea eșuată”. Însă, obiectul descoperit recent de astronomi nu seamănă cu nicio altă pitică cenușie observată până acum, având un spectru care provoacă confuzie și sugerează că ar putea fi la fel de veche precum Universul.
Având în vedere că toate piticele cenușii descoperit până acum sunt considerabil mai tinere, asta înseamnă că ar putea exista o întreagă populație de astfel de stele pe care pur și simplu nu le-am văzut până acum pentru că nu arată așa cum ne-am aștepta.
„Acest obiect ne-a sfidat toate așteptările”, a spus Davy Kirkpatrick, astrofizician la Institutul de Tehnologie din California (Caltech).
Piticele cenușii ocupă spațiul între cele mai masive planete și cele mai mici stele, formându-se în urma aceluiași model precum stelele, spre deosebire de cel bazat pe acreție folosit de planete. Piticele cenușii reprezintă ceea ce se întâmplă atunci când procesul de formare stelară se sfârșește înainte ca obiectul să conțină suficient de multă masă încât să declanșează fuziunea de hidrogen în miezul său.
Cu toate acestea, spre deosebire de alte planete, piticele cenușii sunt îndeajuns de masive încât să fuzioneze un element, iar acela este deuteriu, numit și „hidrogen greu”.
Deuteriu este un izotop al hidrogenului cu un proton și un neutron în nucleu în loc de un sigur proton. Temperatura sa de fuziune și presiunea sunt mult mai scăzute decât temperatura și presiunea de fuziune a hidrogenului.
Drept rezultat, piticele cenușii au tendința să fie mai mici, mai reci și mai puțin luminoase decât majoritatea stelelor, scrie Science Alert.
Până acum, în jur de 2.000 de astfel de obiecte au fost descoperit în Calea Lactee. „Accidentul”, al cărui denumire reală este WISEA J153429.75-104303.3, nu a fost descoperit într-un studiu al piticelor cenușii pentru că se potrivește cu trăsăturile cunoscute de savanți.
Descoperirea sa de către NASA a fost, așa cum sugerează și numele, un accident.
„Nu este o surpriză că am găsit o pitică cenușie atât de veche, dar este o surpriză faptul că am găsit-o în curtea noastră. Ne așteptam să fie incredibil de rare. Șansa descoperirii unei pitice cenușii atât de aproape de Sistemul Solar ar putea fi o coincidență fericită, sau ne-ar putea spune că sunt mai comune decât am fi crezut”, a spus astrofizicianul Federico Marocco de la Caltech.
Misterul din jurul întunecării stelei Betelgeuse a fost rezolvat
Molecule nemaivăzute până acum în spațiu au fost descoperite de cercetători printre stele
Tot mai mulți astronomi au suspiciuni că Universul este plin de „stele fantomă invizibile”
Cea mai masivă detectare de unde gravitaționale ar fi fost cauzată de misterioasele stele bosonice