Chinezii au construit un hotel cu șapte etaje în numai 12 zile
O companie din China a construit recent în orașul Zhuhai un hotel cu șapte etaje, în care se găsesc 112 paturi. Construcția a durat numai 12 zile și a fost realizată de China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), cea mai mare companie de construcții din lume.
Pentru ridicarea hotelului s-a folosit tehnica numită construcție modulară. Mai exact, părți din clădire (denumite și „module”) sunt prefabricate într-o fabrică și montate împreună la fața locului.
Aproximativ 80 la sută din procesul de construcție care ar fi realizat în mod normal la fața locului a fost mutat la o fabrică a companiei care folosește mașini automate inteligente. Tot ce au trebuit să facă lucrătorii umani din construcții a fost apoi să le pună laolaltă, „ca și cum ar construi o mașină”, a explicat compania CSCEC într-un comunicat citat de IFL Science.
Acest principiu de construcție a hotelului din China nu numai că a făcut procesul mai rapid, dar a îmbunătățit și precizia și calitatea clădirii, a transmis CSCEC.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că producția automatizată elimină erorile umane, permițând reproducerea exactă a proiectelor într-un mediu controlat.
În cazul acestui hotel, procesul a fost optimizat și mai mult: tehnologia utilizată în fabrică a făcut posibilă gestionarea digitală a construcției modulelor pe tot parcursul procesului de producție, ceea ce înseamnă că orice defecțiuni ar putea fi localizate și remediate în timp real.
Hotelul modular din China, consum redus de energie
Un alt avantaj al acestei metode îl reprezintă și consumul redus de energie și deșeuri, fiind considerată mult mai ecologică.
Un raport recent al guvernului Marii Britanii a constatat că construcțiile modulare consumă cu 20 până la 30 la sută mai puțină energie decât metodele de construcție tradiționale, însă CSCEC estimează că acestea au înjumătățit cu mult consumul de energie folosit. Ei au mai spus că s-a redus cu un sfert și risipa de materiale, iar cantitatea de deșeuri provenite din construcții cu 70%.
Mai mult, hotelul din China este unul reciclabil, întrucât în situația dezasamblării, peste 90% din componente ar putea fi refolosite.
La începutul anului 2020, în contextul răspândirii masive a cazurilor de COVID-19, autoritățile chineze au construit în numai 10 zile mai multe spitale modulare.
Vă recomandăm să citiți și:
Primul hotel cu urși polari, deschis în China, provoacă controverse