Cosmonauții ruși au descoperit noi fisuri într-unul dintre modulele ISS
Cosmonauții ruși au descoperit noi fisuri, care s-ar putea mări, într-un segment al Stației Spațiale Internaționale (ISS), a declarat luni fostul cosmonaut şi constructor de nave spaţiale Vladimir Soloviov.
„Au fost descoperite fisuri superficiale în unele locuri pe modulul Zarya”, a declarat el pentru agenția de presă RIA Novosti.
„Această situație este rea și sugerează că fisurile vor începe să se răspândească în timp”, a mai spus Vladimir Soloviov, constructor şef la corporaţia Energia, fabricant de rachete şi de nave spaţiale, potrivit Reuters.
Acesta nu a precizat dacă fisurile au provocat scurgeri de aer.
Anterior, constructorul de nave spaţiale a afirmat că o mare parte dintre echipamentele Stației Spațiale Internaționale încep să îmbătrânească și a avertizat că ar putea exista o „avalanșă” de echipamente stricate după anul 2025.
Mai multe incidente pe ISS, inclusiv apariția unor fisuri
ISS a suferit mai multe incidente recente. Luna trecută, oficiali ruși au declarat că o eroare a software-ului și o posibilă scăpare a supervizării umane sunt de vină pentru că Stația Spațială nu a putut fi controlată pentru anumite momente.
Propulsoarele modului de cercetare rus Nauka s-au reaprins din greșeală la câteva ore după ce a andocat, provocând ca întregul avanpost orbital să iasă din poziția normală de zbor, în timp ce la bord se aflau șapte membri ai echipajului.
Tot luna trecută, agenția spațială rusească Roscosmos a raportat o scădere a presiunii în modulul Zvezda, unde se află dormitoarele membrilor echipajului de pe ISS, care a fost cauzată de o scurgere de aer.
Recent, un oficial un membru anonim „de rang înalt” al agenției spațiale a Rusiei a acuzat-o pe astronauta americană Serena Auñon-Chancellor că ar fi făcut în mod deliberat fisuri la vehiculul Soyuz MS-09 al ISS. Incidentul ar fi avut loc în 2018, însă NASA a negat acuzațiile.
Roscosmos a declarat că va rămâne pe Stația Spațială Internațională până în 2024 și că este deschisă să-și extindă participarea și după această dată.
Vă recomandăm să citiți și:
Cosmonauții ruși au găurit pereții Stației Spațiale Internaționale. Ce s-a întâmplat de fapt
Roscosmos ştie care a fost cauza găurii din Staţia Spaţială Internaţională identificată anul trecut