Apa poate preveni insuficiența cardiacă. Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?

04 09. 2021, 17:00
Sursa foto: Shutterstock

Noi cercetări sugerează că majoritatea oamenilor din întreaga lume ar putea beneficia de pe urma unui consum mai mare de apă, astfel încât să prevină insuficiența cardiacă.

Se pare că hidratarea corectă, adică atingerea și menținerea unor niveluri adecvate pe termen lung, poate reduce riscul de dezvoltare a insuficienței cardiace, potrivit unui studiu prezentat recent la conferința Societății Europene de Cardiologie. Din păcate, cercetătorii de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA au mai concluzionat că majoritatea oamenilor din lume nu ating pragul minim de hidratare care poate produce beneficii cardiologice.

„Studiul nostru sugerează că menținerea unei hidratări adecvate poate preveni sau cel puțin amâna schimbările din inimă care duc la insuficiență cardiacă. Rezultatele indică faptul că trebuie să fim mai atenți la cantitatea de lichide consumată zilnică și să luăm măsuri dacă descoperim că bem prea puține lichide”, a explicat Natalia Dmitrieva, unul dintre autorii studiului și cercetători la Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge, al treilea cel mai mare institut din cadrul NIH.

Cât de multă apă trebuie consumată zilnic?

Cercetătorii au descoperit că un consum de lichide de aproximativ 2 – 3 litri pe zi pentru bărbați și 1,6 – 2,1 litri pe zi pentru femei ar trebui să fie suficient pentru a preveni riscurile de insuficiență cardiacă asociate cu deshidratare. În același timp, un astfel de consum ar putea avea efecte protectoare.

Un consum mai scăzut duce la creșterea concentrației de sodiu din corpul unei persoane, iar apoi, pe măsură ce corpul declanșează automat anumiți pași pentru a conserva lichide, riscul de insuficiență cardiacă se intensifică.

Schimbări ce se vor vedea pe termen lung

Cu toate acestea, ideea este că acestea sunt schimbări ce se vor vedea pe termen lung, astfel că un consum ridicat de apă într-o zi și unul scăzut a doua zi nu va avea prea multe efecte pozitive, scrie Futurism.

„Este normal să ne gândim că hidratarea și sodiul ar trebui să se schimbe de la zi la zi în funcție de cât de mult bem într-o anumită zi. Totuși, concentrația de sodiu se menține într-o anumită limită pe perioade lungi de timp, fapt ce este asociat cu un consum de lichide frecvent”, a adăugat Dimietrieva.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Medicii vor putea să folosească inteligența artificială pentru a anticipa insuficiența cardiacă

Şapte mituri despre insuficienţa cardiacă

Ce este miocardita? CDC investighează cazuri de inflamare a inimii în rândul tinerilor care au primit vaccinuri ARNm

Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar