O echipă de oameni de știință din Portugalia a făcut o descoperire foarte importantă despre modul în care creierul controlează, arde și reglează țesutul adipos visceral care ne înconjoară organele.
Cercetătorii au crezut mult timp că sistemul nervos și sistemul imunitar colaborează pentru a gestiona grăsimea viscerală, având în vedere semnele că cele două sisteme comunică pentru a gestiona grăsimea din jurul plămânilor. Însă, o astfel de comunicare nu a fost descoperită în cazul grăsimii din jurul altor organe (spre exemplu, genitale), așa că cercetătorii au luat-o de la capăt.
Acum, în urma unui experiment cu șoareci despre care oamenii de știință speră că se va aplica oamenilor și altor mamifere, cercetătorii au identificat regiunile cerebrale specifice care sunt responsabile cu gestionarea grăsimii viscerale. Mai mult, oamenii de știință au identificat un tip de „intermediar” celular care traduce semnalele neurale și reglează în mod activ grăsimea. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.
Acel „intermediar” apare sub forma unor celule numite celulele limfoide înnăscute de tip 2 (ILC2), care preiau instrucțiuni dintr-o regiune a creierului numită hipotalamus, iar apoi acționează pentru a regla grăsimea viscerală.
„Este ca și cum celulele neurale și imune nu vorbesc aceeași limbă, iar aceste celule acționează ca un interpret”, a spus Henrique Veiga-Fernandes, unul dintre autorii studiului și imunolog la Centrul Champalimaud din Lisabona, potrivit Futurism.
Aceste cercetări sunt preliminare (nu există nicio indicație reală că există un astfel de traseu în corpul uman). Așadar, nu putem spune cu certitudine că există un truc simplu și universal pentru arderea de grăsimi. Mai mult, oamenii de știință nu știu foarte multe despre celulele limfoide înnăscute de tip 2, acestea fiind neglijate de-a lungul anilor.
„Cea mai mare provocare din acest proiect este că te afli cu adevărat la frontieră”, a adăugat Veiga-Fernandes.
Femeile care beau o anumită cantitate de cafea pe zi ar putea avea mai puţină grăsime corporală
Grăsimea din jurul arterelor poate contribui la sănătatea vaselor de sânge
Există o legătură între grăsimea abdominală şi gândirea flexibilă? Cercetătorii cred că da