O stație robotică implantată în corp, cel mai nou tratament pentru diabet
În viitor, pacienții de diabet ar putea scăpa de injecțiile repetate și pompele de insulină predispuse la infecții. În schimb, diabeticii ar putea suplimenta „o stație robotică” din intestinele lor cu cantități regulate de pastile de insulină.
O echipă de ingineri a dezvoltat un mic robot care poate fi implantat în intestinul subțire care atrage pastile magnetice pline cu insulină în direcția sa, extrage medicamentul, iar apoi îl distribuie în corp, procesul fiind asemănat de oamenii de știință cu andocarea la o stație spațială.
Sistemul a reușit să controleze nivelurile de glicemie în cazul a trei porci diabetici, aleși pentru că anatomia acestora este șocant de asemănătoare cu cea umană, timp de ore întregi, potrivit cercetărilor publicat în jurnalul Science Robotics.
Un mare ajutor pentru pacienții care trăiesc cu diabet de tip 1
Implantarea unui robot în corp ar putea suna dezgustător pentru mulți dintre noi, însă oamenii de știință din spatele sistemului au spus că ar putea reprezenta un mare ajutor pentru pacienții care trăiesc cu diabet de tip 1, aceștia având nevoie de insulină de mai multe ori pe zi.
„Poate că este înfricoșător să ne gândim la o stație de andocare în interiorul corpului, însă a funcționat”, a spus Arianna Menciassi, robotician biomedical la Școala pentru Științe Avansate Sant’Anna din Italia.
Robotul de mărimea unui telefon cu clapetă este implantat în intestin. Atunci când un diabetic are nevoie de mai multă insulină, pacientul înghite o capsulă metalică pe care robotul o prinde în capcană cu ajutorul unui câmp magnetic.
Unii roboți implantați în porci s-au înfundat cu lichid
Apoi, robotul folosește un ac mic, pe care îl împinge prin intestin și în capsulă, care extrage medicamentul, iar apoi pastila este eliberată să-și finalizeze călătoria în timp ce robotul administrează medicamentul. În timp, oamenii de știință au explicat că sistemul ar putea fi folosit și pentru livrarea altor medicamente precum chimioterapia, potrivit Futurism.
Bineînțeles, mai multe aspecte trebuie puse la punct înainte ca pacienții umani să poată să-și implanteze propriile stații robotice de andocare în corp. Spre exemplu, unii roboți implantați în porci s-au înfundat cu fluide corporale, a spus Menciassi, cel mai probabil atunci când acul se retrăgea.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Rezultate promițătoare în cazul unui vaccin pentru diabetul de tip 1. Ce au aflat cercetătorii
Cercetătorii cred că un medicament pentru diabetul de tip 2 poate amâna procesul de îmbătrânire
O dietă cu prea multe ouă, asociată cu un risc crescut de diabet