Japonia a testat cu succes în spațiu un motor de rachetă revoluționar. Experimentul, o premieră mondială
JAXA, agenția spațială a Japoniei, a anunțat că a demonstrat cu succes operațiunea cu un „motor de detonare rotativ” în spațiu, aceasta fiind o premieră mondială.
Un astfel de motor utilizează o serie de explozii controlate care se deplasează în jurul unui canal circular aflat la baza sa. Rezultatul este o propulsie masivă produsă de un motor mult mai mic ce folosește o cantitate considerabil mai redusă de combustibil. Așadar, reușita reprezintă un moment de cotitură pentru explorarea spațiului cosmic, potrivit unui comunicat transmis de JAXA.
Însă, Japonia nu este singura țară din lume care încearcă să transforme ideea în realitate. Cercetătorii din SUA testează aceeași tehnologie pentru a face rachetele mai ușoare și mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Experimentul inginerilor de la JAXA a fost un succes
La data de 27 iulie, JAXA a lansat o rachetă de 9 metri de la Centrul Spațial Uchinoura pentru a testa o pereche de sisteme de propulsie futuriste la o altitudine de 234 kilometri.
După ce au recuperate racheta din ocean, inginerii de la JAXA au analizat datele obținute și au descoperit că experimentul lor a fost un succes, scrie Futurism.
După separarea din prima etapă, racheta a declanșat demonstrațiile de test, motorul rotativ funcționând timp de șase secunde, în timp ce un al doilea „motor cu detonare prin pulsații”, un sistem similar care folosește undele de la detonare pentru a arde combustibil și oxidant, a funcționat timp de două secunde în trei momente diferite.
„Vom încerca să punem în practică tehnologia”
Motorul rotativ a produs în jur de 500 newtoni de propulsie, adică doar o fracțiune din capabilitățile motoarelor convenționale de rachete.
Cu toate acestea, potrivit agenției japoneze, testul de succes este dovadă că motoarele rotative ar putea să permită omenirii să călătorească mai departe în spațiu folosind doar o fracțiune din combustibil și greutate.
„Vom încerca să punem în practică tehnologia în aproximativ cinci ani”, a declarat Jiro Kasahara, profesor la Universitatea Nagoya care colaborează cu JAXA în privința tehnologiei.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un hadrozaur bizar cu dinți foarte ciudați a fost descoperit în Japonia
Japonia anunță că nu mai poate amâna deversarea apei contaminate de la Fukushima în Oceanul Pacific
Japonia vrea să se doteze cu rachete capabile să atingă teritoriul Coreei de Nord