Oamenii care întâmpină dificultăți în recuperarea după COVID-19 s-ar putea confrunta cu mai mult decât virusul SARS-CoV-2. Sistemul imunitar ar putea fi afectat și de un alt virus.
Încă de când pacienții au început să prezinte forme lungi de COVID-19, multe dintre simptomele persistente, precum oboseala și „încețoșarea minții”, au fost comparate cu sindromul de oboseală cronică sau encefalomielita mialgică.
Noi cercetări sugerează că asta nu este deloc o coincidență. În unele cazuri, ambele boli cronice ar putea avea origini similare. Un studiu recent desfășurat pe 185 pacienți cu COVID-19 din Statele Unite a descoperit că majoritatea celor cu forme lungi de boală au testat pozitiv pentru virusul Epstein-Barr (EBV).
Cercetări recente au descoperit că un subgrup de pacienți cu encefalomielita mialgică prezentau semne de reactivare a virusului Epstein-Barr, iar acum se pare că un procent destul de însemnat de pacienți COVID-19 prezintă aceleași semne.
Virusul Epstein-Barr este una dintre cele mai comune infecții virale din lume. Marea majoritate a oamenilor din lume contractează virusul la un moment dat în viață, iar după faza de infecție acută o versiune inactivă a virusului rămâne în corp pentru tot restul vieții.
Uneori, virusul EBV se poate reactiva și cauza simptome similare cu gripa, în timpul perioadelor de stres psihologic sau fiziologic, cum ar fi în cazul unei pandemii, scrie Science Alert.
„Am desfășurat teste serologice pe pacienți COVID-19 la cel puțin 90 de zile după testarea pozitivă pentru infecția SARS-CoV-2, comparând ratele de reactivare EBV a celor cu simptome de COVID-19 lung cu cei care nu au prezentat niciodată simptome ale formei lungi de boală”, a explicat biologul Jeffrey Gold de la World Organization.
„Am descoperit că peste 73% dintre pacienții COVID-19 care sufereau de simptome de COVID-19 lung erau pozitivi și la reactivarea virusului EBV”, a adăugat Gold.
Mai mult, multe dintre simptomele raportate sunt foarte similare cu cele care apar de la reactivarea EBV, inclusiv oboseală extremă, eczeme ale pielii și fenomenul lui Raynaud, care cauzează circulație sanguină redusă la degetele mâinilor și picioarelor. Bineînțeles, nu toți pacienții cu formă lungă de COVID-19 vor prezenta reactivarea EBV, iar unii pacienți recuperați pot prezenta semne ale reactivării EBV fără a suferi simptome persistente.
Un studiu arată care ar putea fi cauza formelor lungi de boală în cazul pacienților cu COVID-19
Acestea sunt cele mai frecvente simptome de COVID-19 dacă ești vaccinat
Primul caz cunoscut de infecție simultană cu două variante de COVID-19