O creatură dispărută din „Hobbitul” a evoluat la scurt timp după moartea dinozaurilor
La începutul aventurii lor către Muntele Singuratic în romanul „Hobbitul” (1937) al lui J.R.R. Tolkien, Bilbo Baggins și compania sa se întâlnesc cu un războinic impunător numit Beorn.
„Uneori este un urs negru uriaș, iar alteori un bărbat puternic cu brațe imense și o barbă grozavă”, spune vrăjitorul Gandalf despre Beorn.
Indiferent de forma pe care o ia, Beorn este un gigant printre semenii săi. Iar acum, paleontologii au imortalizat bruta cu o descoperirea a unui mamifer dispărut ce a ieșit din anonimat în Paleocen (în urmă cu 65 – 23 milioane de ani), la scurt timp după moartea dinozaurilor. Cercetătorii au numit creatura recent descoperită Beornus honeyi.
„Am fost dintotdeauna un fan Tolkien, iar asta este o veche tradiție conform căreia mamiferele de la începutul Paleocenului sunt numite după personaje ale lui Tolkien”, a spus Madelaine Atteberry, cercetător la Universitatea din Colorado Boulder, SUA și autor principal al noului studiu despre B. honeyi și rudele sale.
Un ordin de mamifere preistorice patrupede similare câinilor
„Am ales B. honeyi datorită aspectului impunător al dinților în comparație cu alte mamifere din această perioadă”, a adăugat Atteberry.
Poate că vă așteptați ca aceste animale antice să fie creaturi monstruoase cu dinți ascuțiți și gheare terifiante, însă, în realitate, specia are caracteristici neașteptate.
B. honeyi face parte dintr-un ordin de mamifere preistorice patrupede care erau similare câinilor, însă erau, de fapt, strămoșii mamiferelor cu copite, precum cai sau rinoceri, potrivit noului studiu publicat în revista Journal of Systematic Palaeontology.
Creatura nu depășea dimensiunile unei pisici domestice moderne
De asemenea, fosilele creaturii sugerează că nu depășea dimensiunile unei pisici domestice moderne, potrivit Science Alert.
Totuși, Beornus este doar unul dintre numeroasele mamifere mici care par să fi prosperat după moartea dinozaurilor. În același studiu, care a inclus un număr de fosile excavate din sudul statului american Wyoming, cercetătorii au mai identificat alte două specii necunoscute până acum științei, Conacodon hettingeri și Miniconus jeanninae.
Toate cele trei specii noi erau rude apropiate, însă prezentau diferențe semnificative în privința dimensiunilor și a formelor dinților.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Mozazaurii, prădătorii feroce de pe vremea dinozaurilor care dominau oceanele
O descoperire fără precedent. Acestea sunt primele dovezi clare că dinozaurii își cloceau ouăle