Creieri în miniatură cu ochi, creați cu succes în laborator. Ce încearcă să facă oamenii de știință
Oamenii de știință au creat cu succes organoide cerebrale, mici culturi de țesut tridimensionale care imită organul real, fiecare cu propriul set de „ochi”.
Potrivit studiului publicat recent în jurnalul Cell Stem Cell, cercetătorii au creat creieri în miniatură folosind celule stem umane pluripotente induse (iPSC), adică celule care se propagă la nesfârșit, astfel că reprezintă un domeniu de cercetare foarte interesant pentru medicina regenerativă.
Majoritatea creierilor conțineau „cupe optice”, adică structuri în care se dezvoltă mai târziu retina în organele în miniatură.
„Cercetările noastre evidențiază abilitatea remarcabilă a organoidelor cerebrale de a genera structuri senzoriale primitive care sunt sensibile la lumină și găzduiesc tipuri celulare similare celor găsite în corp”, a spus Jay Gopalakrishnan, autor senior al studiului de la Spitalul Universitar Düsseldorf, Germania.
Indicii despre modul în care se formează ochii
În ciuda aspectului de-a dreptul terifiant al organoidelor, acest studiu ar putea oferi indicii despre modul în care se formează ochii în etapele timpurii ale dezvoltării umane și modul în care anumite boli ar putea fi tratate.
„Aceste organoide ne pot ajuta să studiem interacțiunile dintre creier și ochi în timpul dezvoltării embrionare, să analizăm tulburările retinale congenitale și să generăm tipuri celulare retinale specifice pacientului pentru terapii și medicamente personalizate”, a adăugat Gopalakrishnan.
În timpul experimentului, cercetătorii au reușit să genereze cupe optice în 72% dintre cele 314 organoide cerebrale, scrie Futurism.
Un exemplu fascinant al structurilor biologice complexe din corpul uman
Acești precursori ai ochilor conținut numeroase tipuri de celule retinale care au putut forma rețele neuronale active care au reacționat la lumină, potrivit cercetătorilor.
Echipa încearcă acum să găsească o cale de a menține cupele optice viabile pentru perioade mai lungi de timp astfel încât să poată fi folosite pentru studierea tulburărilor retinale.
Așadar, rezultatele echipei reprezintă un exemplu fascinant al structurilor biologice complexe din corpul uman. Astfel de experimente sunt ideale pentru descoperirea noilor tratamente pentru anumite boli și poate chiar pentru dezvoltarea de înlocuitori pentru ochii noștri în viitorul îndepărtat.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cercetătorii avertizează că exoscheletele cauzează probleme pentru creierul purtătorului
Ce s-a întâmplat în creierul voluntarilor cărora li s-a atașat un deget robotic la mână