A fost folosită pentru a detecta boli ale ochilor, pentru a elabora diagnostice medicale, dar și pentru a detecta primele semne ale cancerului esofagian. Acum, inteligența artificială ar putea chiar diagnostica demența cu doar o singură tomografie a creierului, cercetătorii începând un studiu clinic pentru a testa tehnologia.
Echipa din spatele tehnologiei de inteligență artificială speră că astfel vor ajunge la diagnostice mai timpurii, fapt ce ar putea îmbunătăți rezultatele pentru pacienți și ar putea dezvălui un prognostic.
Dr. Timothy Rittman, cercetător senior și consultant în neurologie la Universitatea Cambridge, care a coordonat studiul, a declarat pentru jurnaliștii de la BBC că sistemul de inteligență artificială reprezintă „o reușită fantastică”.
„Aceste boli sunt foarte devastatoare pentru oameni. Astfel, atunci când ofer aceste informații unui pacient, tot ce pot face pentru a fi mai încrezător într-un diagnostic, pentru a le oferi mai multe informații despre posibila evoluție a bolii și pentru a-i ajuta să-și facă un plan este foarte important”, a explicat Rittman.
Este așteptat ca în primul an al studiului clinic cu sistemul de inteligență artificială, care folosește algoritmi pentru a detecta tipare în tomografiile cerebrale, tehnologia să fie testată pe aproximativ 500 de pacienți de la spitalul Addenbrooke’s și alte clinici din Regatul Unit.
„Dacă intervenim din timp, tratamentele pot încetini evoluția bolii, iar în același timp pot fi evitate alte efecte secundare nocive. Este foarte probabil ca simptomele să apară mai târziu în viață sau chiar deloc”, a spus prof. Zoe Kourtzi, de la Universitatea Cambridge.
Dr. Laura Phipps de la organizația Alzheimer’s Research UK a spus că Zoe Kourtzi mai coordonează un proiect de cercetare, finanțat de organizația de caritate, care folosește date de la tehnologie purtată de oameni pentru a prezice boli precum Alzheimer cu 15 sau 20 de ani mai devreme decât este momentan posibil. Phipps a adăugat că utilizarea inteligenței artificiale în tomografiile cerebrale ar putea aduce beneficii.
„Pentru a diagnostica demența astăzi, medicii trebuie să se bazeze pe interpretarea tomografiilor cerebrale și testelor cognitive, deseori de-a lungul unei perioade de timp. Modelele de învățare automată precum cele dezvoltate de prof. Kourtzi ar putea oferi medicilor o încredere mai mare, astfel ducând la diagnostice mai precise pentru pacienți”, a spus Phipps, potrivit The Guardian.
Phipps a mai adăugat că astfel de strategii ar putea ajuta în cele din urmă la detectarea bolilor care cauzează demență mult mai devreme.
„Ar avea un impact uriaș asupra oamenilor care suferă de demență și a familiilor acestora”, a precizat Phipps.
Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat
Inteligența artificială a învățat cum să manipuleze comportamentul uman