203 Pompeja și 269 Justitia sunt doi asteroizi aflați pe centura dintre Jupiter și Marte, mult mai vizibili decât toți ceilalți asteroizi care formează respectiva centură.
Acest fapt i-a nedumerit mult timp pe cercetători, dat fiind faptul profilurile celor doi asterozi sunt mult mai apropiate de cele ale planetelor situate, spre exemplu, în zona centurii Kuiper și în vecinătatea lui Pluto.
Convingerea de acum a astrologilor este aceea că, cel mai probabil, cei doi asteroizi s-au format mult mai departe de Soare și au migrat, ulterior, într-un trecut îndepărtat al istoriei sistemului solar, către centura de asteroizi dintre planetele Jupiter și Marte.
„Rezultatele spectroscopice sugerează prezența unor materiale organice complexe pe stratul de suprafață al acestor asteroizi”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, sugerând că s-ar fi putut forma în vecinătatea Neptunului și ar fi putut ajunge în regiunea principală a centurii în timpul unei faze de migrația planetară, potrivit sciencealert.com.
Centura dintre Jupiter și Marte , așa numita centură principală cum apare ea descrisă în scrierile științifice, este formată din mai multe corpuri de forme neregulate și dimensiuni diferite, de la simple particule de praf până la planetoizii, din categoria cărora face parte, spre exemplu, Ceres. De altfel, aproape jumătate din masa cuprinsă în centura de asteroizi este reprezentată de doar patru corpuri: 1 Ceres, 4 Vesta, 2 Pallas şi 10 Hygiea. Masa totală a centurii este estimată la 4% din masa Lunii.
Doar aproximativ 220 din asteroizii care alcătuiesc centura au un diametru mai mare de 100 km. Mai puțin de un milion șapte sute de asteroizi măsoară 1 km diametru. Potrivit astrologilor, numărul total al asteroizilor de pe centura principală este de ordinul milioanelor.
Știați că:
Explozia Soarelui va transforma centura de asteroizi a sistemului nostru solar în praf