Din postul său de observație de pe Stația Spațială Internațională, un astronaut francez a observat și surprins ulterior pe o cameră de luat vederi un modul spațial rus de dimensiuni mari care se face praf și pulbere într-o ploaie de scântei.
Pagina de Facebook a Agenției Spațiale Europene arată în secvențe derulate rapid, filmate de Thomas Pesquet, spulberarea, pur și simplu, a modulului numit Pirs.
„Vedeți în mod clar bucăți mai mici de metal topit plutind și explozia de lumină ce însoțește distrugerea vehiculului”, a scris Thomas Pesquet în postarea sa.
Astronauții au putut asista la distrugerea modulului Pirs timp de aproximativ șase minute, cât a durat filmarea făcută de Thomas, potrivit livescience.com.
Pirs a fost retras din activitate după aproape 20 de ani petrecuți la bordul stației spațiale. A ajuns pe orbita la 14 septembrie 2001, la puțin timp după lansarea care a avut loc de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, împreună cu o navă spațială Progress, modificată, ca partea superioară a rachetei Soyuz-U. Trei zile mai târziu, a andocat cu modulul de serviciu Zvezda, devenind al șaselea modul presurizat al complexului orbitant.
Modulul Pirs a fost înlocuit de mult mai modernul modul științific rus, numit Nauka. Modulul, care a așteptat vreme de 13 ani să fie lansat din pricina diverselor probleme tehnice pe care le avea, a creat panică, recent, în rândul astronauților când o manevră imprudentă a determinat înclinarea Stației Spațiale Internaționale.
Imediat după incident, reprezentanții NASA au subliniat în repetate rânduri că echipajul Expediției 65 nu a fost niciodată în pericol și că înclinarea a fost corectată rapid. „Schimbarea a avut loc destul de lent pentru a trece neobservată de membrii echipajului de la bord și toate celelalte sisteme de stații au funcționat normal pe parcursul întregului eveniment”, a declarat agenția pentru Space.com.
Citește și:
SpaceX și Elon Musk au primit contractul pentru prima misiune NASA pe satelitul Europa
Nava spațială Lucy a NASA începe pregătirile pentru lansare
Se pun bazele primelor module ale viitoarei stații spațiale comerciale internaționale