Pierderea somnului în cazul tinerelor mămici le poate afecta vârsta biologică
Durate de somn pres scurte în primele șase luni după naștere poate adăuga între 3 și 7 ani la „vârsta biologică” a femeilor, afirmă oamenii de știință UCLA care au ajuns la această convingere în urma unui studiu recent.
Când proaspetele mămici afirmă că, de pe urma nopților nedormite petrecute în compania pruncilor de care trebuie să aibă grijă, își dau ani de la viață, s-ar putea să aibă dreptate, sugerează cercetarea recentă a oamenilor de știință de la UCLA.
Oamenii de știință ai prestigioasei universități californiene au efectuat un studiu pe un eșantion de 33 de mămici, observate atât în timpul sarcinii, cât și în primul an din viața bebelușilor lor.
S-au efectuat cercetări și în privința analizei ADN-ului acestora, femeilor fiindu-le recoltate probe de sânge pentru a putea fi determinată „vârsta lor biologică”. O vârstă biologică ce poate diferi de cea cronologică.
Mai puțin de șapte ore pe noapte
Cercetătorii au mai descoperit că, la un an după naștere, vârsta biologică a mamelor care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte, într-un răstimp de șase luni după naștere, era mai mare cu trei până la șapte ani decât în cazul mămicilor care au respectat orele de somn, potrivit sciencedaily.com.
Mamele care au dormit mai puțin de șapte ore au avut, de asemenea, telomeri mai scurți în celulele albe din sânge. Aceste mici bucăți de ADN de la capetele cromozomilor acționează ca niște capace de protecție, precum vârfurile de plastic de la capetele șireturilor.
Asociați cu un risc mai mare de cancer
Telomerii scurtați au fost asociați cu un risc mai mare de cancer, boli cardiovasculare și de altă natură, dar și cu moartea mai timpurie.
Carroll și Dunkel Schetter au raportat anul trecut că stresul unei mame înainte de naștere poate accelera îmbătrânirea biologică a copilului ei, cercetătorii făcând referire la o formă de „transfer intergenerațional al riscului pentru sănătate”, a spus Dunkel Schetter.
Citește și:
Un nou test simplu îţi poate arăta vârsta reală, susţin oamenii de ştiinţă
Bacteriile din intestine îţi pot dezvălui adevărata vârstă
Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire