Premieră! Vapori de apă descoperiți pe Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter
Astronomii au descoperit dovezi ale vaporilor de apă în atmosfera lui Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter, pentru prima oară.
Noile cercetări și rezultatele au fost publicate în jurnalul Nature Astronomy.
Ganymede, cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, este învăluit într-o scoarță înghețată. Oamenii de știință cred că Ganymede ar putea găzdui un ocean lichid la 161 kilometri adâncime, iar un astfel de ocean ar putea să conțină forme de viață acvatice.
De unde provin vaporii de apă din atmosfera lui Ganymede?
De asemenea, cercetările anterioare au oferit dovezi indirecte că Ganymede, cel mai mare satelit din Sistemul Solar, conține mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ. Totuși, temperaturile pe Ganymede sunt atât de scăzute încât apa de pe suprafață este complet înghețată. Oceanul lui Ganymede s-ar afla la 161 km sub scoarță, astfel că vaporii de apă nu pot reprezenta evaporarea acelui ocean.
Recent, cercetătorii de la NASA au anunțat că, după ce au analizat datele obținute de Telescopul Spațial Hubble în ultimele două decenii, au descoperit dovezi ale vaporilor de apă în atmosfera subțire a satelitului lui Jupiter.
Cu toate acestea, acea apă nu provine de la un ocean subteran. În schimb, cel mai probabil este vorba de vapori de la suprafața înghețată a satelitului, potrivit Science Alert.
Ce se știa până acum despre atmosfera lui Ganymede?
Chiar dacă descoperirea nu dezvăluie prea multe despre potențialul lui Ganymede de a găzdui viață extraterestră, acei vapori de apă contribuie la înțelegerea atmosferei satelitului de către oamenii de știință. Anterior, savanții știau doar că atmosfera lui Ganymede conținea oxigen.
„Până acum, doar oxigenul molecular a fost observat. Acesta este produs atunci când particulele cu sarcină electrică erodează gheața de la suprafață”, a explicat Lorenz Roth, de la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia, care a coordonat echipa ce a descoperit vaporii de apă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Europa, satelitul planetei Jupiter, ”aruncă” vapori de apă în spaţiu
Nava spațială Juno a surprins primele imagini apropiate cu Ganymede din ultimele două decenii
Cea mai mare structură formată de către un impact descoperită pe luna Ganymede