Astronomii au observat, pentru prima dată, un disc care formează sateliți naturali în jurul unei exoplanete
Formarea planetară este un proces complicat și îndelungat. Chiar și cu o cantitate vaste de date despre exoplanete, există momentan doar două planete cunoscute care încă nu s-au format complet.
Cunoscute drept PDS 70b și PDS 70c, cele două planete, care au fost găsite inițial de către telescopul Very Large Telescope (VLT) din deșertul Atacama, sunt unele dintre cele mai bune obiecte de pe urma cărora putem deduce modele de formare planetară. Iar acum, oamenii de știință au confirmat că una dintre planete are un disc în jurul său care formează sateliți naturali.
Acea descoperire adițională a provenit de la observații desfășurate de ALMA. Astronomii au prezis de foarte mult timp că planeta PDS 70c era înconjurată de un astfel de disc, însă cu imaginile surprinse anterior nu au putut confirma existența discului. Acum, discul a fost confirmat fără nicio urmă de îndoială.
Originile Lunii noastre continuă să fie dezbătute și astăzi
Formarea de sateliți este chiar mai puțin înțeleasă decât formarea planetară. Până și originile Lunii noastre continuă să fie dezbătute și astăzi. Însă descoperirea de la PDS 70c are potențialul de a dezvălui procesul de creare. De fapt, există îndeajuns de mult material în disc pentru a crea trei sateliți de mărimea Lunii noastre în jurul planetei asemănătoare cu Jupiter.
Procesul de formare a sateliților naturali joacă un roc crucial în formarea planetară, discurile care pot forma sateliți fiind capabili să influențeze și crearea planetei. Observarea evoluției acelui disc poate ajuta oamenii de știință.
Sistemul PDS 70 va rămâne subiectul multor observații
Evoluția va dura, mai mult ca sigur, milioane de ani, însă, până acum, PDS 70c este singura planeta cunoscută cu orice tip de disc „circumplanetar”, potrivit Science Alert.
Același set de date care confirmă existența sa a arătat că geamănul său asemănător cu Saturn, PDS 70b, nu are un disc după cum au sugerat cercetătorii anterior. Alte exoplanete ar putea fi găsite cu ajutorul unor telescoape mai puternice, însă până atunci acesta este cel mai bun sistem pe care îl avem.
Având în vedere unicitatea sa, sistemul PDS 70 va rămâne subiectul multor observații. Să sperăm că oamenii de știință vor descoperi mai multe detalii despre acest proces fascinant.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Izotopi detectați pentru prima oară în atmosfera unei exoplanete
Primele dovezi ale activității tectonice pe o exoplanetă, descoperite de astronomi
O exoplaneta ar putea fi cea mai bună șansă a noastră de a „vedea” atmosfera unei lumi extraterestre
O exoplanetă extrem de „pufoasă” schimbă tot ce știu astronomii despre formarea planetelor