Elon Musk susține că este complet posibilă construirea de centrale nucleare „extrem de sigure”
Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, este complet de acord cu energia nucleară. Miliardarul excentric a discutat despre acest subiect la o conferință recentă privind inovațiile în domeniul cripto.
„Eu cred că centralele nucleare moderne sunt sigure în comparație cu ceea ce cred oamenii. Eu cred că este cu adevărat posibilă producerea de energie nucleară extrem de sigură”, a spus Musk în timpul conferinței.
Mai mult, Musk a respins ideea dezvoltării de reactoare de fuziune, adică conceptul conform căruia energia poate fi produsă prin combinarea de atomi, nu prin divizarea acestora. Mulți savanți cred că energia prin fuziune are potențialul de a deveni forma absolută de energie regenerabilă care nu vine la pachet cu riscurile unei catastrofe nucleare.
„Eu mă refer la fisiune. Nu ai nevoie de fisiune. Avem deja acel reactor uriaș de fuziune pe cer numit Soarele care răsare în fiecare zi”, a precizat Musk.
„Reactorul de fuziune gratuit de pe cer”
Ceea ce a dorit să spună miliardarul este că panourile solare există deja, așa că de ce trebuie să reproducem reactoarele de fuziune și pe Pământ?
Observația este destul de neobișnuită, având în vedere interesul tot mai crescut pentru spațiul cosmic. Chiar și fondatorul Amazon Jeff Bezos finanțează inițiativele bazate pe energie prin fuziune.
În luna octombrie, Elon Musk susținea că „reactorul de fuziune gratuit de pe cer transformă în mod convenabil aproximativ 4 milioane de tone de masă în energie în fiecare secundă”. „Trebuie doar să colectăm o mică parte din acea energie pentru a alimenta întreaga civilizație”, a adăugat Musk.
Tesla Energy, subsidiarul companiei auto, are un mare interes până la urma urmei. Compania vinde acoperișuri cu panouri solare de ani buni, scrie Futurism.
Reactoarele prin fuziune sunt dificil de dezvoltat
Musk a mai trebuit să se prezinte în fața instanței recent în privința unei înțelegeri controversate făcute de Tesla în 2016. Tesla a achiziționat SolarCity, o companie de energie solară listată la bursă care era aproape de faliment la acea vreme.
Însă, ar putea respingerea energiei prin fuziune de către Musk să fie justificată? Reactoarele prin fuziune sunt dificil de dezvoltat, în ciuda progreselor recente. Timp de zeci de ani, inginerii au încercat să stoarcă mai multă electricitate din reactoarele de fuziune în comparație cu energie necesară pentru alimentarea acelor reacții.
Așadar, înseamnă asta că ar trebui considerat conceptul doar un vis frumos? Dar oare când l-a oprit asta pe Elon Musk?
Vă mai recomandăm să citiți și:
Sateliţii Starlink ai lui Elon Musk vor oferi acces la internet în doar câteva săptămâni
Hackerii mizează pe popularitatea criptomonedelor și a lui Elon Musk pentru a păcăli oamenii