O piatră descoperită pe un câmp s-a dovedit a fi un meteorit extrem de rar, vechi de 4,6 miliarde de ani

26 07. 2021, 09:00

This browser does not support the video element.

Un mic fragment de rocă descoperit într-un câmp din Gloucestershire, Regatul Unit, nu arăta deosebit de important pentru trecătorul obișnuit, însă ar putea conține informații cruciale despre formarea Sistemului Solar și originile vieții.

Asta pentru că nu s-a format aici pe Pământ, însă provine dintr-un loc mult mai îndepărtat, undeva mai departe de orbita lui Marte. Aruncat de interacțiunile gravitaționale sau o coliziune între asteroizi, fragmentul a călătorit prin spațiul vast, iar în cele din urmă a trecut prin atmosfera Terrei și a aterizat pe suprafața planetei noastre.

Cunoscut despre meteoritul Winchcombe, acesta nu este un meteorit obișnuit. Oamenii de știință desfășoară acum analize pentru a-i determina compoziția, în speranța că vor afle mai multe despre originea și formarea meteoritului.

„Avem oportunitatea rară de a analiza un obiect din trecutul nostru primordial”

„Structura internă este fragilă și poroasă cu fisuri și crăpături. Nu pare să fi trecut prin metamorfoză termală, ceea ce înseamnă că a rămas acolo undeva mai departe de Marte, neatins, încă dinainte de formarea planetelor. Asta înseamnă că acum avem oportunitatea rară de a analiza un obiect din trecutul nostru primordial”, a explicat Shaun Fowler, de la Universitatea Loughborough din Regatul Unit, scrie Science Alert.

Micul fragment, parte din același meteorit care a căzut în Winchcombe în luna martie, are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani, adică aproape aceeași vârsta ca cea a Sistemului Solar. Asta înseamnă că s-a format din același nor de praf și gaz care a dat naștere la Soare și planete.

Deși planetele din Sistemul Solar au trecut prin evenimente și transformări importante, meteoritul din Gloucestershire a rămas neatins pe centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Meteoritul aparține de o categorie rară

De asemenea, meteoritul aparține de o categorie rară, cunoscută drept chondrite carbonice. Asta înseamnă că este un meteorit pietros, nu feros, alcătuit în principal din carbon și siliciu. Aceste materiale au mai puține șanse de supraviețuire atunci când vine vorba de intrarea în atmosfera, față de materialele pietroase. Tocmai de aceea, chondritele carbonice sunt foarte rare.

Mai puțin de 5% dintre toți meteoriții recuperați pe Pământ aparține de această clasă rară. Acești meteoriți sunt bogați în materiale organice, iar cercetătorii cred că ar putea conține indicii despre originile materiei organice de pe Terra.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un meteorit care s-a prăbușit în deșertul Sahara este mai vechi decât Pământul

Un meteorit feros care cântărește 14 kilograme, recuperat de cercetători dintr-un sat din Suedia

Fragmentele unui meteorit indică existența unui obiect uriaș și necunoscut în Sistemul Solar timpuriu

Un meteorit antic sugerează că apa ar fi existat pe Marte înainte ca viața să apară pe Pământ