Cercetătorii au oferit inteligenței artificiale abilitatea de a-și imagina lucruri pe care nu le-a mai văzut

04 08. 2021, 18:00

Inteligența artificială (IA) se dovedește a fi foarte pricepută la îndeplinirea anumitor sarcini, precum inventarea fețelor umane care, de fapt, nu există, însă aceste rețele încă au parte de probleme atunci când vine vorba de activități ce pentru oameni sunt de-a dreptul ușoare, cum ar fi imaginația.

Odată ce ființele umane află ce este o pisică, ne putem imagina cu ușurință o pisică în diferite nuanțe sau o pisică în împrejurimi diferite. Pentru rețelele de inteligență artificială, această activitate este mult mai dificilă, chiar dacă pot recunoaște o pisică atunci când o văd (cu suficient de multă instruire).

Pentru a încerca să dezvăluie capacitatea de imaginație a inteligenței artificiale, cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă care permite sistemelor IA să-și dea seama cum ar trebui să arate un obiect, chiar dacă nu l-au mai văzut până atunci.

GALERIE FOTO

„Am fost inspirați de capabilitățile vizuale umane pentru a încerca să reproducem imaginația umană în mașinării”, a spus Yunhao Ge, om de știință la Universitatea din California de Sud (USC).

„Studiul nostru încearcă să imite procesul de imaginație folosind rețele neurale”

„Oamenii pot separa informațiile acumulate prin atribute, spre exemplu, prin formă, poziționare și culoare, iar apoi le pot recombina pentru a-și imagina un nou obiect. Studiul nostru încearcă să imite acest proces folosind rețele neurale”, a adăugat Yunhao Ge.

Cheia în tot acest experiment a fost extrapolarea, adică abilitatea de a folosi numeroase date de instruire (precum imaginile cu o mașină) pentru a extinde un concept. Asta este dificil pentru inteligența artificială din cauza modului în care aceste rețele sunt instruite să observe tipare specifice în loc de atribute generale.

„Această nouă abordare, pentru prima dată, dezlănțuie cu adevărat imaginația sistemelor de inteligență artificială, aducându-le mai aproape de înțelegerea umană asupra lumii înconjurătoare”, a spus Laurent Itti, om de știință la USC.

Inteligența artificială și-ar putea „imagina” noi medicamente

Aceste idei nu sunt complet noi, însă cercetătorii au forțat limitele conceptului, făcându-l mai flexibil și compatibil cu diferite tipuri de date. De asemenea, mecanismul este open source, astfel că și alți oameni de știință îl pot folosi cu ușurință.

În viitor, sistemul dezvoltat de cercetători ar putea proteja inteligența artificială împotriva judecății părtinitoare, astfel că, spre exemplu, rețelele neurale nu ar mai fi rasiste sau sexiste, scrie Science Alert.

Aceeași metodă ar putea fi aplicată și în domeniul medicinei sau cel al mașinilor autonome. Astfel, inteligența artificială și-ar putea „imagina” noi medicamente sau scenarii pentru care nu a fost instruită în trecut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat

Președintele Microsoft: Așteptați-vă la „un viitor orwellian” dacă nu adoptăm legi pentru a controla inteligența artificială

Inteligența artificială va câștiga în lupta cu oamenii. Laureat al premiului Nobel: „Nici nu încape îndoială”

Inteligența artificială a învățat cum să manipuleze comportamentul uman