Primul caz uman de infecție cu „virusul B al maimuțelor” în China. Un medic veterinar a murit
Un medic veterinar din China a murit după ce a contractat o infecție virală extrem de rară care infectează maimuțele, potrivit relatărilor din presă.
Medicul veterinar în vârstă de 53 de ani este primul caz uman cunoscut cu acest virus, numit „virusul B al maimuțelor”, raportat în China.
Bărbatul lucra ca chirurg veterinar la un institut din Beijing specializat în cercetări experimentale asupra primatelor non-umane, potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA. La începutul lunii martie, bărbat a disecat două maimuțe decedate. O lună mai târziu, medicul a dezvoltat febră, greață, vărsături și simptome neurologice. În ciuda faptului că a primit tratament de la mai multe spitale, bărbatul a murit la data de 27 mai.
Oamenii reprezintă un „punct mort” pentru virusul B
Medicii l-au diagnosticat pe bărbat cu „virusul B al maimuțelor”, cunoscut și drept „virusul B”. Virusul infectează cel mai mult maimuțele macac, fiind foarte rar la oameni. Doar 50 de cazuri umane cu acest virus au fost confirmate de la descoperirea patogenului în 1932. Însă, atunci când virusul „sare” de la maimuțe la oameni, acesta este deseori mortal. Dintre cei 50 de oameni infectați, 21 au murit. Majoritatea cazurilor umane au avut loc la oameni care lucrează cu maimuțe, precum medici veterinari sau oameni de știință.
Odată ce virusul „sare” la oameni, patogenul nu se răspândește cu ușurință printre oameni. A existat doar un singur caz confirmat de infecție cu virusul B în urma răspândirii umane.
Noul coronavirus ar fi a apărut dintr-o sursă „zoonotică”, ceea ce înseamnă că a „sărit” de la animale la oameni. Însă, pentru virusul B, oamenii reprezintă un „punct mort”, a explicat dr. Nikolaus Osterrieder. „Nu sare de la un om al altul”, a adăugat Osterrieder.
„Virusul B al maimuțelor” este diferit de „variola maimuței” (monkeypox virus)
Totuși, autoritățile chineze de sănătate au transmis că noul raport sugerează că virusul „ar putea reprezenta o amenințare zoonotică” pentru oamenii care lucrează cu maimuțe. Așadar, „consolidarea monitorizării în laboratoarele cu maimuțe macac din China” este necesară, scrie Live Science.
„Virusul B al maimuțelor” este diferit de „variola maimuței” (monkeypox virus). „Virusul B al maimuțelor” aparține de o familie de virusuri numită herpesviridae, aceeași familie care include virusul herpes simplex de tip 1, care de obicei cauzează leziuni, și virusul herpes simplex 2, care cauzează herpesul genital. „Variola maimuței”, pe de altă parte, aparține de familia „orthopoxviruses”, fiind înrudit cu virusul care cauzează variolă în cazul oamenilor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi
Motivul pentru care varianta Delta ar putea atinge în curând „capacitatea de vârf” a coronavirusului
Studiu: Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva tulpinii Delta a coronavirusului