Tehnica de editare genetică CRISPR, un succes în blocarea reproducerii virusului SARS-CoV-2 în celule umane
Oamenii de știință au folosit cu succes tehnologia de editare genetică CRISPR pentru a bloca transmiterea virusului SARS-CoV-2 în celule umane infectate, potrivit unui nou studiu care ar putea deschide calea pentru tratamente împotriva COVID-19.
Cercetările au fost publicate în jurnalul Nature Communications. Oamenii de știință din Australia au explicat că tehnologia a fost eficientă împotriva transmiterilor virale în testele de laborator, adăugând că speră să înceapă studii pe animale în curând.
Tehnologia CRISPR, care permite cercetătorilor să modifice secvențele din ADN și funcțiile genetice, s-a arătat deja promițătoare în eliminarea codurilor genetice care declanșează dezvoltarea cancerului la copii.
Echipa a folosit o enzimă, CRISPR-Cas13b, care se leagă de secvențele ARN relevante de pe noul coronavirus și degradează genomul de care virusul are nevoie pentru a se reproduce în interiorul celulelor umane.
„Tehnica CRISPR a funcționat de fiecare dată”
De asemenea, echipa a instruit enzima CRISPR să recunoască virusul SARS-CoV-2, a precizat Sharon Lewin, autor principal al studiului și cercetător la Institutul Peter Doherty pentru Infecție și Imunitate din Australia.
„Odată ce virusul a fost recunoscut, enzima CRISPR s-a activat și a descompus virusul. Am țintit diferite părți ale virusului, părți care sunt foarte stabile și nu se schimbă și părți care sunt extrem de schimbătoare. Tehnica a funcționat de fiecare dată”, a adăugat Lewin.
Totodată, tehnica a reușit să oprească reproducerea virală în mostre de variante ale coronavirusului, precum Afla. Deși mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 sunt deja disponibile, opțiunile de tratament sunt puține și doar parțial eficiente, potrivit Science Alert.
„Opțiunile actuale sunt limitate și reduc riscul de deces cu doar 30%”
Lewin a mai spus că folosirea tehnicii CRISPR în medicină la scară largă va fi posibilă „peste ani, nu luni”. Totuși, oamenii de știință au insistat că tehnica ar putea fi folositoare în lupta cu noul coronavirus.
„Încă avem nevoie de tratamente mai bune pentru oamenii care sunt internați în spital din cauza COVID-19. Opțiunile actuale sunt limitate și reduc riscul de deces cu doar 30%”, a adăugat Lewin.
Potrivit lui Lewin, tratamentul ideal ar fi un antiviral simplu, administrat oral, pe care pacienții l-ar primi imediat ce sunt depistați pozitiv cu infecția cu noul coronavirus. Astfel, pacienții nu ar dezvolta o formă severă de boală, iar sistemele de sănătate nu ar mai fi sub presiune.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O terapie bazată pe tehnologia de editare genetică CRISPR a redus colesterolul cu 57%
Tehnologia CRISPR poate fi folosită pentru a distruge cancerul
Un experiment de editare genetică CRISPR a embrionilor umani s-a sfârșit cum nu se poate mai prost
Identificarea vulnerabilităţilor genetice ale leucemiei cu ajutorul CRISPR