Un studiu arată că activitatea umană influențează precipitațiile la nivel global
Activitatea umană, precum emisiile de gaze cu efect de seră și muncile agricole, a jucat un rol crucial în evenimentele de precipitații extreme precum inundațiile și alunecările de teren din întreaga lume, a descoperit un studiu.
În anii recenți au avut loc numeroase evenimente de inundații și alunecări de teren.
Precipitațiile extreme, adică o cantitate de apă sau zăpadă care depășește valorile normale pentru o anumită regiune, pot fi cauză pentru astfel de evenimente.
Variațiile naturale ale climei, precum Oscilația Sudică El Niño (Enso), afectează precipitațiile. Însă, unele cercetări precum noul studiu publicat recent în jurnalul Nature Communications încearcă să înțeleagă dacă acțiunile umane care au un impact asupra climei, precum emisiile de gaze cu efect de seră și muncile agricole, contribuie la posibilitatea și severitatea evenimentelor extreme.
„Este crucial să identificăm schimbările la tendințele de precipitații cauzate de acțiunea umană”
„Este crucial să identificăm schimbările la tendințele de precipitații cauzate de activitatea umană, în comparație cu schimbările cauzate de variabilitatea naturală a climei”, a explicat Gavin Madakumbura, cercetător coordonator.
„Asta ne permite să gestionăm resursele de apă și să plănuim măsuri de adaptare la schimbările declanșate de criza climatică”, a adăugat Madakumbura.
Până acum, cercetările în acest domeniu au fost limitate la anumite țări, nefiind aplicate la nivel global. Însă, echipa a folosit învățare automată pentru a crea un set de date global, potrivit The Guardian.
„Observăm deja o încălzire de 1,2 grade Celsius”
În timp ce există diferențe regionale, iar unele locuri devin mai aride, datele meteorologice arată că în ansamblu, precipitațiile intense cresc la nivel global, ceea ce înseamnă că cele mai ploioase zile din an devin mai umede. Schimbările la precipitațiile extreme, numărul de zile cu precipitații foarte semnificative, reprezintă o altă problemă. Aceste perioade scurte și intense de precipitații pot duce la inundații bruște, evenimente ce pot avea efecte devastatoare asupra infrastructurii și a mediului.
„Observăm deja o încălzire de 1,2 grade Celsius în comparație cu nivelurile industriale”, a subliniat dr. Sihan Li, cercetător la Universitatea Oxford.
„Dacă încălzirea va continua să crească, vom avea parte de mai multe episoade de precipitații extreme, dar și de evenimente de secetă extremă”, a adăugat Li.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Raport alarmant al ONU: „Greul abia acum începe. Am distrus planeta, în curând vom culege roadele”
Urșii hibrizi „pizzly”, tot mai răspândiți în Arctica din cauza schimbărilor climatice
Schimbările climatice cauzate de omenire au dus la deplasarea axei Pământului în ultimele decenii