În anul 1054, o supernova a avut loc în galaxia Calea Lactee, aceasta fiind atât de strălucitoare încât a putut fi văzută pe cerul zilei în toată lumea timp de 23 de zile, rămânând vizibilă pe cerul nopții timp de aproximativ doi ani.
Rezultatul acestei supernove a fost Nebuloasa Crabului, care a fascinat astronomii de-a lungul timpului. Acum, mulțumită unor noi cercetări, oamenii de știință cred că Nebuloasa Crabului a fost creată de o supernovă „captatoare de electroni”.
Deși Nebuloasa Crabului a fost mereu considerată cel mai bun exemplu cunoscut de supernovă „captatoare de electroni”, dacă cea din urmă exista cu adevărat, unii cercetători puneau la îndoială teoria având în vedere că evenimentul a avut loc cu atât de mult timp în urmă.
Luminozitatea supernovei a fost, cel mai probabil, accentuată de materialele eliminate în timpul exploziei și coliziunii cu alte materiale eliberate anterior de stea, ceva ce oamenii de știință au observat în timpul supernovei care a luminat cerul în luna martie a anului 2018, denumită SN 2018zd.
„Sunt foarte bucuros că supernova captatoare de electroni a fost în sfârșit descoperită. Eu și colegii mei am prezis că există și că are o legătură cu Nebuloasa Crabului în urmă cu 40 de ani. Apreciez foarte mult eforturile implicate în obținerea noilor observații. Acesta este un caz minunat în care observațiile și teoria au fost combinate în mod armonios”, a explicat Ken’ichi Nomoto, astronom la Universitatea din Tokyo.
„A fost un moment de Evrica! pentru noi toți”, a spus Daichi Hiramatsu, student la Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB), autor coordonator al noului studiu, potrivit Live Science.
„Cariera mea în astronomie a început atunci când m-am uitat la imagini spectaculoase cu Universul în liceu, una dintre care era Nebuloasa Crabului, surprinsă de Telescopul Spațial Hubble”, a adăugat Hiramatsu.
Astronomii vor continua să caute mai multe exemple de supernove „captatoare de electroni”.
Astronomii chinezi au detectat emisii de raze gamma de la o rămășiță de supernovă
O supernova a explodat în apropierea Pământului în urmă cu 2,5 miliarde de ani
Astronomii au identificat cea mai luminoasă supernova la 3,6 miliarde de ani-lumină