Holera este responsabilă pentru zeci de mii de decese la nivel mondial în fiecare an, iar această boală poate ucide în decurs de câteva ore de la infecție. Însă, un nou vaccin derivat din orez crescut special oferă o cale promițătoare de a reduce considerabil numărul deceselor.
Deși vaccinurile orale pentru holeră sunt deja disponibile, acesta ar putea fi primul care nu necesită refrigerare. De asemenea, noul vaccin este ieftin și relativ ușor de produs, boabele de orez fiind transformate într-o pudră care trebuie să combinată cu lichid pentru a fi administrată.
Anterior, vaccinul MucoRice-CTB s-a dovedit eficient în cazul animalelor, iar acum a trecut cu succes de faza I a studiilor clinice umane, cercetătorii observând un răspuns imunitar bun și niciun efect advers în cazul a 30 de voluntari.
„Sunt foarte optimist în privința viitorului vaccinului MucoRice-CTB. Participanții au reacționat la doze scăzute, medii și ridicate de vaccin, cel mai puternic răspuns imunitar fiind declanșat cu doza cea mai mare de vaccin”, a explicat Hiroshi Kiyono, imunolog la Universitatea din Tokyo.
Voluntarii care au reacționat la vaccin au produs anticorpi IgA și IgG, specifici pentru toxina holerică B (CTB). Vaccinul este bazat pe plante de orez japonez modificate genetic, cultivate și crescute într-o fermă interioară hidroponică protejată. Plantele produc o porție nontoxic de CTB pe care sistemul imunitar o poate detecta, astfel că orezul rezultat este transformat în pudră și sigilat în pachețele de aluminiu pentru depozitare.
În cadrul testelor, praful de orez a fost combinat cu o soluție salină pentru a fi ingerat, însă apa ar trebui să fie la fel de eficientă, au spus cercetătorii. Apoi, vaccinul intră în corp prin membranele mucosae intestinale într-un mod similar virusurilor, astfel declanșând o reacție.
„Proteina din orez se comportă ca o capsulă naturală pentru a livra antigen la sistemul imunitar intestinal”, a spus Kiyono, citat de Science Alert.
Deși rezultatele au fost promițătoare pentru mulți dintre participanți, 11 dintre cei 30 de oameni care au primit vaccinul au prezentat un răspuns imunitar slab sau inexistent.
Cercetătorii cred că asta ar putea fi din cauza diferitelor tipuri de microbi din intestine care au diferite răspunsuri la CTB. Legătura dintre microbiomul intestinal și imunitate este bine stabilită, însă detaliile nu sunt foarte clare momentan.
„Avem de-a face doar cu speculații momentan, doar poate că o diversitate mai mare a microflorei ar putea crea o situație mai bună pentru un răspuns imunitar puternic împotriva vaccinului oral”, a declarat Kiyono.
Primul pacient injectat cu un vaccin împotriva cancerului, într-un studiu de fază II
Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, relaționat cu o boală rară de sânge – studiu din Israel