Secvențe genetice ale coronavirusului din Wuhan, șterse anul trecut, recuperate de oamenii de știință

25 06. 2021, 11:00
Credit foto: Shutterstock

Un om de știință a recuperat secvențe genetice ale coronavirusului din Wuhan, șterse anul trecut în secret. Cercetătorul a descoperit 13 secvențe de la unele dintre primele cazuri de coronavirus din Wuhan.

Descoperirea originii virusului SARS-CoV-2, responsabil pentru moartea a peste 3,9 milioane de persoane din întreaga lume, reprezintă o preocupare pentru oamenii de știință, dincolo de găsirea unor tratamente eficiente și a dezvoltării în continuare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Aflarea punctului de pornire al coronavirusului a fost în mare parte îngreunată de lipsa accesului la informații din China, unde au apărut primele cazuri.

Recent, un cercetător din Seattle a recuperat fișiere șterse din Google Cloud care dezvăluie 13 secvențe genetice parțiale ale unora dintre primele cazuri de COVID-19 din Wuhan, potrivit The New York Times, citat de Live Science.

Secvențele nu susțin niciuna dintre numeroasele teorii despre modul în care a apărut SARS-CoV-2, astfel că nu sugerează că virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan și nici nu ar fi un eveniment de contagiune naturală. Ele susțin, însă, ideea că noul coronavirus circula mai devreme decât primul focar din piața de fructe de mare din orașul chinez.

Pentru a determina cu exactitate cum și unde a apărut noul coronavirus, oamenii de știință trebuie să găsească așa-numitul virus progenitor, de la care au derivat celelalte tulpini. Până în prezent, cele mai vechi secvențe ale virusului SARS-COV-2 proveneau în principal de la cazuri detectate în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, despre care se credea inițial că era locul unde a apărut pentru prima dată noul coronavirus, la sfârșitul lunii decembrie 2019.

Lipsa mutațiilor din mostrele de coronavirus SARS-CoV-2

Cu toate acestea, cazurile de infectări de la începutul lunii decembrie și chiar din noiembrie 2019 nu au avut legătură cu piața, indicând că virusul a apărut inițial în alt loc.

Există și o problemă cu primele secvențe genetice. Cele provenite din mostrele recoltate de la cazuri de COVID-19 apărute în piața de fructe de mare includ trei mutații care lipsesc din eșantioanele de virus ale cazurilor care au apărut în afara pieței, săptămâni mai târziu.

Virusurile din care lipseau cele trei mutații se potriveau mai bine cu coronavirusurile descoperite la liliecii cu potcoavă. Oamenii de știință sunt aproape siguri că noul coronavirus a apărut inițial la lilieci, deci este logic să presupună că și progenitorului i-ar lipsi mutațiile.

Jesse Bloom, de la Institutul Medical Howard Hughes din Seattle, a descoperit că secvențele șterse, cel mai probabil unele dintre primele probe ale virusului, erau, de asemenea, lipsite de aceste mutații.

Credit foto: Shutterstock

Bloom este și autorul principal al unei scrisori publicate în revista Science din mai, prin care cerea o investigație imparțială asupra originilor coronavirusului.

„Sunt mai asemănătoare cu coronavirusurile de la lilieci decât cu virusurile din piața de pește Huanan”, a afirmat Bloom. Noile date sugerează că virusul circula în Wuhan cu mult înainte să apară în piața fructelor de mare, a susținut Bloom.

„Acest fapt sugerează că secvențele din piață, care sunt principalul punct al epidemiologiei genomice din raportul comun OMS-China … nu sunt reprezentative pentru virusurile care circulau în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019 și la începutul lunii ianuarie 2020”, a scris Bloom în lucrarea încărcată recent în platforma bioRxiv.

Secvențele genetice, încărcate într-o bază de date americană și apoi șterse

În urmă cu aproximativ un an, 241 de secvențe genetice de la pacienții cu coronavirus au dispărut dintr-o bază de date online de secvențe genetice, numită Sequence Read Archive, deținută de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA.

Bloom a observat secvențele lipsă atunci când a dat peste un tabel dintr-un studiu publicat în mai 2020 în revista PeerJ, în care autorii de origine chineză enumerau 241 de secvențe genetice ale SARS-CoV-2 până la sfârșitul lunii martie 2020. Secvențele făceau parte dintr-un proiect al Universității Wuhan, denumit PRJNA612766, și ar fi fost încărcate în respectiva arhivă din SUA.

Jesse Bloom, de la Institutul Medical Howard Hughes din Seattle, a căutat denumirea secvențelor în baza de date a arhivei și nu le-a găsit, a scris el în lucrarea publicată în bioRxiv, care nu a fost încă evaluată independent.

Credit foto: Shutterstock

Investigația lui a dezvăluit că secvențele șterse au fost colectate de spitalele Aisu Fu și Renmin, ale Universității din Wuhan, și că proveneau din mostre recoltate din nasurile unor pacienți suspectați de COVID-19, de la începutul epidemiei.

Bloom nu a putut găsi nicio explicație pentru ștergerea secvențelor, și nu a primit niciun răspuns la e-mailurile adresate celor care au încărcat inițial secvențele în arhivă.

Motivul pentru care ar fi fost șterse secvențele

„Nu există un motiv științific plauzibil pentru ștergerea lor, secvențele sunt în concordanță perfectă cu probele descrise de Wang și colaboratorii lui ( n.r. autorii studiului publicat în revista PeerJ)”, a scris Bloom în lucrarea sa.

Mai mult, cercetătorul american susține că nu există corecții asupra lucrării în care se afirmă că mostrele au fost obținute cu acordul pacienților, iar secvențierea nu arată nicio dovadă de contaminare. „Prin urmare, se pare că secvențele au fost șterse pentru a le ascunde existența”, afirmă Jesse Bloom.

Acesta precizează că studiul său are unele limitări, în special pentru că secvențele sunt doar parțiale și nu includ informații care să ofere o dată clară sau a locului de unde au fost colectate, informații cruciale pentru urmărirea virusului până la originile lui.

Vă recomandăm să citiți și:

Genele ancestrale ar putea fi de vină pentru unele cazuri severe de coronavirus

Avertismentul doctorului Anthony Fauci: Varianta Delta a coronavirusului, cea mai mare ameninţare

Care sunt cele mai frecvente simptome ale variantei Delta a coronavirusului

Un nou focar de coronavirus a apărut în China. Creșterea semnificativă de cazuri îngrijorează autoritățile