În timpul pandemiei de COVID-19 a existat o transmitere a gripei atât de scăzută încât unele tipuri de virusuri gripale ar fi dispărut.
În timpul pandemiei de coronavirus, cazurile de gripă au ajuns la minime istorice, un fenomen pe care experții îl atribuie purtării măștilor și altor măsuri de precauție impuse pentru combaterea noului virus SARS-CoV-2.
Interesant este faptul că două tipuri de virusuri gripale nu au mai apărut de un an, ceea ce înseamnă că nu au mai fost cazuri cu aceste virusuri raportate nicăieri în lume.
Experții nu știu încă dacă aceste tipuri de virusuri au dispărut, însă, dacă acest lucru va fi confirmat, va fi mai ușor pentru oficiali să aleagă tipurile de virus pe care să le includă în vaccinurile gripale sezoniere.
Pentru a explica ce tipuri de virusuri gripale ar fi dispărut, trebuie mai întâi înțeles modul în care virusurile gripale sunt clasificate. Două familii de virusuri gripale provoacă gripa sezonieră: influenza A și influenza B. Virusurile A sunt împărțită în „subtipuri” în funcție de două proteine de pe suprafață cunoscută drept hemaglutinină (H) și neuraminidază (N).
Momentan, H1N1 și H3N2 se află în circulație umană, iar fiecare dintre aceste subtipuri poate fi împărțit mai departe în clade.
Virusurile Influenza B, pe de altă parte, nu au subtipuri sau clade, însă sunt împărțite în două descendențe cunoscute drept B/Yamagata și B/Victoria. O altă cladă a H3N2, cunoscută drept 3c3.A, nu a mai fost detectată din martie 2020. Același lucru este valabil și pentru descendența B/Yamagata.
„Cred că există șansa reală să fi dispărut. Însă lumea este un loc vast”, a spus Trevor Bedford, biolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, SUA.
Florian Krammer, virolog la Icahn School of Medicine Mount Sinai din New York, are o părere similară despre descendența B/Yamagata. „Doar pentru că nimeni nu l-a mai văzut nu înseamnă că a dispărut complet, nu? Însă, ar fi putut să dispară”, a precizat Krammer.
O diversitatea mai scăzută în rândul virusurilor gripale ar fi un lucru bun, potrivit Science Alert.
În fiecare an, oamenii de știință dezvoltă vaccinuri gripale cu luni înainte de începerea sezonului gripal prin faptul că prezic ce tulpini gripale ar putea fi cele mai comune în viitorul sezon. O diversitatea mai redusă în rândul virusurilor gripale înseamnă o gamă mai mică de virusuri în circulație și o șansă mai mare ca tulpinile din vaccinuri să fie compatibile cu cele aflate în circulație.
„Fără îndoială, diversitatea virusurilor gripale aflate în circulație va fi alterată. Cât de mult va fi schimbată și cât de mult timp va rămâne așa, acestea sunt întrebările principale. Însă, nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus Richard Webby, director al Centrului pentru Studiul Ecologiei Influenza în Animale și Păsări din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Primul caz din lume de gripă aviară H10N3 la om, depistat în China
Focare extrem de patogenice de gripă aviară, confirmate deja în 46 de țări
Cum îți poți da seama dacă ai gripă sau COVID-19. La ce simptome ar trebui să fii atent