Un studiu răstoarnă ce se știa despre cofeină. Te trezește, dar nu îmbunătățește funcția cognitivă

02 06. 2021, 09:20

Mulți oameni beau o ceașcă de cafea dimineața, la scurt timp după ce se dau jos din pat. În timp ce cofeina funcționează cu siguranță pentru a „trezi” și îmbunătăți starea de spirit, noi cercetări sugerează că este posibil să nu îmbunătățească efectiv și funcția cognitivă. Astfel, puteți comiteți erori care apar din cauza lipsei somnului.

Derulat pe 276 de voluntari, studiul a comparat capacitatea de a finaliza sarcini cu grade variate de dificultate pe timpul zilei, când erau treji și în alertă, iar apoi la finalul zilei, când fie s-au forțat să rămână activi toată noaptea în laborator, fie s-au dus acasă să doarmă.

Unora dintre participanții la cercetare li s-a administrat o cantitate mare de cofeină (200 miligrame) înainte de a finaliza cea de-a doua sarcină, în timp ce alții au primit placebo. Ulterior, cercetătorii au comparat rezultatele pentru a vedea dacă cofeina ar putea anula efectele lipsei de somn.

Publicate în „Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory & Cognition”, rezultatele studiului au arătat că aportul de cofeină a ajutat grupul să îndeplinească sarcina, dar nu le-a îmbunătățit semnificativ și scorurile în comparație cu membrii grupului de control, care au fost doar deprivați de somn.

Lipsa somnului afectează performanța

„Am constatat că lipsa somnului a afectat performanța în ambele tipuri de sarcini și că cofeina a ajutat oamenii să realizeze cu succes sarcina mai ușoară. Cu toate acestea, a avut un efect redus asupra menținerii performanței pentru majoritatea participanților”, a declarat Kimberly Fenn, profesor la Universitatea din Michigan și unul dintre autorii lucrării.

„Cofeina poate îmbunătăți capacitatea de a rămâne treaz și de a participa la o sarcină, dar nu face prea mult pentru a preveni erorile de procedură care pot provoca o serie de greșeli de natură medicală și accidente de mașină”, a mai spus ea, citată de IFL Science.

În prezent nu este clar de ce privarea de somn afectează sarcinile cognitive. Este deja bine documentat că lipsa somnului are ca rezultat deficite în memoria de lucru, atenție și luarea deciziilor, ceea ce înseamnă că pentru persoanele care iau decizii importante este vital să doarmă cât trebuie.

Credit foto : Shutterstock

Acest lucru este valabil mai ales pentru medici și chirurgi, care muncesc multe ore și în condiții stresante și din această cauză au deseori un deficit în privința somnului. Studiile care au analizat acest aspect au descoperit o mortalitate semnificativ mai mare în timpul operațiilor efectuate seara, în comparație cu operațiile care au loc dimineața, sugerând că oboseala ar putea juca un rol în rezultatele medicale.

Cofeina nu îmbunătățește funcția cognitivă

Rezultatele actualei cercetări arată că cofeina nu poate fi o soluție eficientă pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și implicit a performanței pe fondul unei odihne precare.

„Dacă am fi constatat că cofeina a redus semnificativ erorile procedurale în condițiile privării de somn, acest lucru ar fi avut implicații extinse pentru indivizii care trebuie să efectueze, după un somn insuficient, sarcini a căror miză este mare, cum ar fi chirurgii, piloții și ofițerii de poliție. În schimb, descoperirile noastre subliniază importanța prioritizării somnului”, a atras atenția Fenn.

Studiu nu arată însă inutilitatea cofeinei. Cafeaua a fost extrem de utilă pentru „a împinge” participanții să-și îndeplinească sarcinile, ceea ce este uneori necesar la locul de muncă, și a analizat doar un set limitat de sarcini. În aceste condiții este posibil ca cofeina să poată ajuta oamenii în domenii care nu au fost analizate de actualul studiu, însă sunt necesare investigații suplimentare.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ne trezește, de fapt, cofeina, cel mai folosit psihoactiv din lume?

Caz medical alarmant: Ce se poate întâmpla în timpul unei supradoze de cofeină

Cafeaua cu cel mai mare conţinut de cofeină din lume, trimisă către Staţia Spaţială Internaţională

10 curiozităţi despre cofeină