Ce este miocardita? CDC investighează cazuri de inflamare a inimii în rândul tinerilor care au primit vaccinuri ARNm
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA investighează raportări de probleme cardiace în rândul adolescenților și adulților tineri care au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu serurile care folosesc tehnologia ARNm (Moderna și Pfizer/ BioNTec). Este vorba de miocardită, o inflamație cardiacă despre care experții afirmă că este destul de rară.
Comitetul consultativ privind practicile de imunizare (ACIP) din cadrul CDC a precizat, într-un raport din 17 mai, că analizează alte rapoarte referitoare la un număr mic de persoane vaccinate, în special adolescenți băieți și bărbați tineri, care au dezvoltat miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac.
Cazurile au apărut în special după patru zile de la administrarea celei de-a doua doze.
ACIP a primit „relativ puține” rapoarte de miocardită la unele persoane care au primit un vaccin ARNm împotriva COVID-19 (Pfizer/BioNTech sau Moderna), însă nu a clarificat exact câte.
„Majoritatea cazurilor par a fi ușoare și sunt monitorizare în continuare”, arată raportul. Ratele de miocardită după vaccinare nu au diferit de „ratele de referință preconizate”, însă ACIP a vrut să înștiințeze furnizorii de asistență medicală, astfel încât să fie gata să identifice și să trateze afecțiunea cardiacă în cazul în care aceasta apare.
Ce este miocardita și care sunt simptomele?
Miocardita este o afecțiune a inimii care provoacă inflamația mușchiului cardiac (cunoscut și sub numele de miocard), potrivit Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA. Inflamația mărește inima, forțând-o să muncească mai mult, ceea ce îi poate reduce capacitatea de a pompa sângele în mod normal.
Miocardita este considerată o afecțiune rară și afectează între 10 și 20 din 100.000 de oameni din întreaga lume în fiecare an.
Care sunt simptomele miocarditei?
Unele persoane cu miocardită nu au simptome clare. Atunci când le au, acestea pot include:
- Dureri în piept
- Bătăi anormale ale inimii
- Respirație scurtă
- Oboseală
- Febră
- Durere de cap
- Durere de gât
- Diaree
- Umflarea picioarelor
Care sunt cauzele frecvente ale miocarditei?
Afecțiunea este relaționată frecvent cu infecții virale, bacteriene, parazite și fungice, însă virusurile sunt cea mai comună cauză de rănire a inimii în cazurile de miocardită. „Această leziune poate fi un rezultat direct al infectării și uciderii celulelor musculare cardiace sau poate fi un rezultat indirect al răspunsului imun al organismului la virus”, a afrimat Eliot Peyster, medic cardiolog la Penn Medicine.
Potrivit acesteia, multe cazuri de miocardită apar din cauza reactivității încrucișate, în care anticorpii care ar trebui să detecteze și ucidă un virus se leagă și rănesc celulele musculare cardiace în acest proces.
Totodată, miocardita poate fi provocată de anumite medicamente și substanțe, inclusiv medicamente utilizate pentru tratarea cancerului, antibiotice precum penicilina, medicamentele sulfonamiee, unele medicamente anticonvulsive, dar și unelele substanțe interzise, precum cocaina, potrivit Clinicii Mayo.
Riscul de miocardită poate crește și ca urmare a expunerii la substanțe chimice precum monoxidul de carbon sau la persoane care prezintă o afecțiune inflamatorie sau autoimună, cum ar fi lupusul.
Ar putea duce vaccinul COVID-19 la miocardită?
Trebuie precizat faptul că acest aspect este în prezent investigat, iar până acum experții din domeniu nu au confirmat o relație cauză-efect între cele două.
Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, a afirmat că este „dificil” de sesizat o legătură potențială între vaccinurile împotriva COVID-19 și miocardită, deoarece vaccinurile ARNm nu conțin un virus real.
„Este doar o bucată de material genetic. Ipoteza este că vaccinul declanșează un răspuns imun care poate avea unele daune colaterale la anumite persoane care sunt predispuse la miocardită din anumite motive. Motivul exact nu a fost stabilit în acest moment”, a precizat el.
A fost relaționată miocardita de alte vaccinuri?
În cazul vaccinului împotriva variolei și miocardită a fost stabilită o legătură, deși riscul este mic. Un studiu publicat în JAMA a descoperit 18 cazuri de posibilă miocardită la membri din serviciului militar din SUA după ce 230.734 dintre ei au fost vaccinați împotriva variolei. „Sfătuim pacienții cu privire la riscul de miocardită în cazul vaccinului împotriva variolei”, a mai spus dr. Adalja.
Cazuri de miocardită au relaționate și cu vaccinurile împotriva gripei și tetanosului, a afirmat Jennifer Wong, cardiolog și director medical la MemorialCare Heart and Vascular Institute de la Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California.
Aceste vaccinuri sunt însă diferite de cele împotriva COVID-19 care folosesc tehnologia ARNm. „Trebuie remarcat faptul că vaccinurile împotriva variolei și gripei utilizează virusuri vii sau inactive pentru a activa sistemul imunitar, ceea ce este destul de diferit de cele două cele mai populare vaccinuri COVID-19 din SUA”, a precizat dr. Peyster.
Cum se tratează miocardita?
De cele mai multe ori, miocardita se ameliorează de la sine sau cu tratament standard, a afirmat dr. Wong, dar severitatea afecțiunii este extinsă. Poate afecta o mică parte a inimii și nu provoacă niciun fel de probleme sau poate evolua către insuficiență cardiacă. De aceea, „dacă apar simptome de miocardită, ar trebui să mergeți la camera de urgență, doar pentru a fi în siguranță”, a atras atenția dr. Wong.
În cazul persoanelor cu un ritm cardiac anormal sau insuficiență cardiacă severă, medicul curant poate administra medicamente pentru reducerea riscului de a forma cheaguri de sânge, inclusiv beta-blocante și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), au precizat specialiștii de la Mayo Clinic. „În cele mai multe cazuri, scopul este de a sprijini pacientul in stadiul incipient al bolii pentru a reduce inflamația și a oferi inimii o șansă de a recupera de la sine”, a precizat dr. Peyster.
Specialiștii din domeniu afirmă că ultimul raport al CDC nu ar trebui să descurajeze vaccinarea. „Este un procent foarte mic de persoane despre care se raportează că au asta (miocardită n.r.)”, a afirmat dr. Wong, atrăgând atenția că beneficiile de până acum ale vaccinării depășesc posibilitatea de a avea această afecțiune rară.
Vă recomandăm să citiți și:
Bolnavii de COVID-19 pot rămâne cu probleme grave de sănătate
Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar
Un studiu pe șoareci a dus la identificarea unui tratament promițător pentru infarctul miocardic