Noi cercetări cu un deget robotic au produs rezultate surprinzătoare. În doar câteva zile, oamenii care au avut degetul robotic atașat la mână au reușit să îl folosească în mod natural pentru a desfășura sarcini complexe precum construirea de turnuri din blocuri de lemn sau amestecarea cafelei în timp ce țineau ceașca în mână.
Mai mult, analizele cerebrale au arătat că prezența „celui de-al treilea deget mare” a schimbat, de fapt, procesele care aveau loc în creier, chiar și atunci când degetul robotic a fost scos de la mână. Atașarea la mână a unui deget robotic timp de câteva zile a schimbat percepția creierului în privința degetelor adevărate.
Înțelegerea procesului care a avut loc aici este crucială pentru îmbunătățirea relației corpurilor noastre cu unelte, dispozitive robotice sau proteze. Deși aceste metode de augmentare pot fi incredibil de utile, mai întâi trebuie să le înțelegem impactul asupra creierului nostru.
Studiul a fost publicat în jurnalul Science Robotics.
„Studiul nostru arată că oamenii pot învăța rapid să controleze un dispozitiv de augmentare și să îl folosească în beneficiul lor fără să se gândească prea mult. Am observat că în timp ce foloseau degetul robotic, oamenii și-au schimbat mișcările naturale ale mâinilor. Mai mult, oamenii au spus că au simțit ca și cum degetul făcea parte din propriul lor corp”, a explicat Dani Clode, cercetător la University College London (UCL) din Regatul Unit, care a creat degetul robotic.
„Evoluția nu ne-a pregătit pentru folosirea unei părți suplimentare a corpului, iar noi am descoperit că, pentru extinderea abilităților noastră în moduri noi și neașteptate, creierul va trebui să-și adapteze percepția cu privire la corpul biologic”, a explicat Tamar Makin, neurolog la UCL.
Degetul printat 3D oferă două niveluri de mișcare și este controlat în mod wireless prin presiunea de la degetele de la picioare. Studiul a avut 20 de voluntari, iar aceștia au fost rugați să poarte degetul șase ori pe zi timp de cinci zile, atât în desfășurarea sarcinilor prestabilite cât și în viața de zi cu zi.
Voluntarii au reușit să folosească degetul chiar și atunci când erau distrași sau legați la ochi, potrivit Science Alert.
„Augmentarea corporală ar putea fi într-o bună zi utilă pentru societatea noastră în numeroase moduri. Spre exemplu, un chirurg ar putea să opereze un pacient fără ajutorul asistenților sau un lucrător dintr-o uzină ar putea să lucreze într-un mod mai eficient”, a explicat Paulina Kieliba, neurolog la UCL.
„Aceste dispozitive au potențialul de a revoluționa conceptul de proteze și ar putea ajuta pe cineva care poate folosi temporar sau permanent doar un singur braț. Însă, pentru ajunge acolo, trebuie să continuăm cercetările și să aflăm cum interacționează aceste dispozitive cu creierul uman”, a mai precizat Kieliba.
Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetițe de 4 ani
Armata Rusiei pregătește prima unitate militară cu tancuri-robot Uran-9
Chinezii și-au făcut „armată” din câini roboți similari cu Spot
Câinele robot Spot învăță noi trucuri, fiind dotat cu un braț