Dacă ai de gând să bei ceva înainte să ieși la alergare, iată un sfat care te-ar putea ajuta. Încearcă să folosești o băutură de culoare roz. Deși poate părea ciudat, băuturile de culoare roz par să fie asociate cu o performanță mai crescută.
În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au descoperit că alergătorii care și-au clătit gurile cu o soluție lichidă de culoare roz, spre deosebire de o substanță lichidă cu același gust, însă incoloră, au alergat mai mult timp și cu o viteză mai mare. De asemenea, aceștia s-au simțit și mai bine în timpul alergării.
„Adăugarea unui colorant roz la o soluție îndulcită artificial nu doar că a îmbunătățit percepția de dulce, dar a și îmbunătățit plăcerea, viteza și distanța de alergare”, a explicat Sanjoy Deb, nutriționist de performanță la Universitatea din Westminster, Regatul Unit.
Totuși, acesta este un studiu restrâns care a implicat doar 10 participanți. În plus, la fel ca în cazul multor alte experimente de acest fel, cercetătorii au găsit doar o asociere cu băuturile de culoare roz, nu o confirmare științifică a faptului că băuturile de culoare roz ne fac cu adevărat să alergăm mai rapid sau mai mult timp.
Acestea fiind spuse, rezultatele sugerează cu siguranță faptul că băuturile de culoare roz ar putea juca un rol semnificativ în performanțele generale ale unor persoane. Așadar, cum este acest lucru posibil?
Potrivit cercetătorilor, totul are de-a face cu modul în care corpurile noastre reacționează la aportul de energie din timpul exercițiilor fizice, chiar dacă aportul este doar unul perceput.
Studii anterioare au arătat că performanța în sporturi precum alergarea sau ciclismul pare să fie îmbunătățită atunci când oamenii își clătesc gura cu substanțe ce conțin carbohidrați.
Cofeina este o altă substanță care poate îmbunătăți performanța, însă aceleași beneficii pot fi realizate și fără consumarea acestor tipuri de suplimente energizante.
Cât despre culoarea roz, oamenii de știință au ales-o bazându-se pe cercetări anterioare care au demonstrate că noi asociem culoarea roz cu gustul dulce, potrivit Science Alert.
„Deși nu există legături immediate între culoarea băuturii, percepția gustului și nutriția de performanță, dacă nuanța roz este asociată cu gustul dulce și așteptări de aport de carbohidrați sau zahăr, ar putea fi plauzibil faptul că prin clătirea gurii cu o substanță de culoare roz ar putea permite un efect placebo”, au precizat autorii studiului.
Câte ore de exerciții fizice trebuie să faci pe săptămână pentru a-ți menține tensiunea arterială
Unii oameni pot fi alergici la exercițiile fizice. Cum este explicată reacția organismului