Plutoniu interstelar mai vechi decât însăși omenirea, descoperit pe fundul Oceanului Pacific
Cercetătorii au identificat urme de plutoniu care a ajuns pe Pământ de la o supernovă îndepărtată și a aterizat pe fundul Oceanului Pacific.
Plutoniul, care a fost dezgropat de o companie petrolieră japoneză și donat oamenilor de știință, este destul de „tânăr”, potrivit studiului publicat în jurnalul Science, cel puțin în comparație cu vârsta restului spațiului cosmic.
Având în vedere faptul că este atât de proaspăt, studierea sa i-ar putea ajuta pe cercetători să deslușească în sfârșit modul în care plutoniul și alte elemente grele sunt produse în interiorul stelelor.
„Doar faptul că știm că acolo există plutoniu este uimitor. Acum avem doar câteva cantități mici de material. Totuși, vorbim de câteva sute de atomi. Însă, ar trebuie să fim recunoscători pentru că sunt recent produși de stele care au explodat”, a explicat Brian Fields, astronom la Universitatea din Illinois, SUA.
Cât de vechi este plutoniul descoperit pe fundul Oceanului Pacific?
Totuși, acest plutoniu „produs recent” există pe Terra de mai mult timp decât omenirea. Cercetătorii au calculat că plutoniul are o vechime de aproximativ 10 milioane de ani și a fost adus pe Pământ în „ultimele câteva milioane de ani”.
Însă acum, după o călătorie atât de lungă și milioane de ani de latență sub ocean, plutoniul a ajuns în mâinile oameni de știință care ar putea în sfârșit să afle de unde a provenit.
Originile cosmice ale elementelor, precum plutoniu, aur și platină, sunt încă învăluite în mister. Mai mulți cercetători care nu au avut legătură cu studiul au spus că ei cred că o supernovă obișnuită nu ar fi îndeajuns de puternică pentru a le crea.
Evenimente cosmice extrem de puternice
Alte ipoteze susțin că plutoniul ar fi fost produs de stele neobișnuit de explozive care erau aflate pe moarte, coliziuni între stele neutronice sau alte evenimente cosmice extrem de puternice, potrivit Futurism.
„Nu știm exact unde a fost produs și cât de mult este produs în locuri diferite”, a precizat Anton Wallner, fizician la Universitatea Națională Australiană și autor principal al studiului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
La Cernobîl încă au loc reacții nucleare, într-o cameră sub reactor unde nu se poate intra
Ce se întâmplă cu o persoană care este expusă la plutoniu?
Un nou izotop de uraniu a fost creat. Este cel mai ușor de până acum