Fulgerele au proprietăți puternice de curățare a aerului. Ce a arătat o analiză surprinzătoare

23 05. 2021, 17:00

Fulgerele ar putea fi fenomene atmosferice mult mai importante decât am crezut până acum, potrivit unei noi analize. Cercetătorii au folosit măsurători istorice colectate în 2012, dar care au fost considerate inițial incorecte.

Deși unele calități ale fulgerelor sunt deja înțeles, în special crearea de oxid nitric și hidroxid care poate elimina diferite gaze cu efect de seră, acestea au mai multe efecte, arată noile cercetări.

Se pare că atât fulgerele cât și descărcările electrice mult mai slabe și invizibile din jurul lor pot produce hidroperoxil (HO2) și hidroxil (OH), care la rândul lor pot elimina gaze precum metan sau monoxid de carbon din atmosferă.

„Inițial, ne-am uitat la aceste semnale uriașe de OH și HO2 găsite în nori și ne-am gândit că ceva nu este în regulă cu instrumentul nostru. Am presupus că era deteriorat, așa că am înlăturat semnalele uriașe din setul de date și le-am lăsat deoparte pentru a fi studiate mai târziu”, a explicat William Brune, meteorolog la Universitatea Penn State din SUA.

Analiza a arătat că fulgerele produceau niveluri ridicate de oxidanți

Aceste măsurători din 2012 au fost făcute de la bordul unui avion al NASA care se deplasa deasupra statelor americane Colorado și Oklahoma și măsura „nicovala” din vârful norilor cumulonimbus (nori asociați cu furtuni și instabilitate atmosferică). Analiza recentă a arătat că fulgerele produceau cu adevărat aceste niveluri ridicate de oxidanți.

Mai multe simulări desfășurate în laborator au susținut ideea că atât fulgerele vizibile cât și cele invizibile pot produce cantități extreme de radicali de hidroxil și hidroperoxil.

Între 2 și 16% din oxidarea atmosferică globală, cauzată de fulgere

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au detectat aproape deloc oxid nitric și ozon produs de tipul de fulger care poate fi văzut pe cer. De asemenea, rezultatele din laborator au fost incerte în această privință, potrivit Science Alert.

Datele au un anumit grad de incertitudine, însă cercetătorii estimează că între 2 și 16% din oxidarea atmosferică globală ar putea fi cauzată de furtuni cu fulgere.

Pe măsură ce planeta se încălzește, furtunile cu descărcări electrice vor deveni tot mai comune, iar acest fapt va afecta echilibrul gazelor cu efect de seră din aer. Însă, acum că știm mai multe, următorul pas va fi colectarea de măsurători și în alte regiuni de pe glob.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Miliarde de fulgere ar fi dus la apariția vieții pe Pământ în urmă cu 3,5 miliarde de ani

Top 10 informații și povești interesante despre fulgere

Cum ne putem feri de fulger. Salvamontiștii spun ce ar trebui să facem atunci când ne prinde furtuna

Imagini incredibile arată momentul în care un copac este complet distrus de trăsnet