Super-anticorpul născut în laborator, capabil să prevină și să trateze COVID
A fost descoperit un „super-anticorp” monoclonal, născut în laborator, capabil să trateze COVID. Anticorpul protejează de virus și de variantele sale, spun cercetătorii.
Descoperirea este rezultatul unui studiu publicat în „Nature”, realizat de o echipă de cercetători europeni, scrie La Stampa.
Particularitatea anticorpului monoclonal constă în recunoașterea simultană a doi antigeni diferiți ai virusului, motiv pentru care a și fost numit „anticorp bispecific”.
Cercetătorii au unit doi anticorpi naturali într-o singură moleculă artificială, iar testele preclinice au arătat că protejează împotriva variantelor SARS-CoV-2, inclusiv cea engleză.
Anticorpii bispecifici, eficacitate ridicată
Spre deosebire de anticorpii care recunosc un singur antigen, cei bispecifici reduc semnificativ selecția variantelor rezistente. Au o eficacitate ridicată, dar și caracteristici care îl fac un candidat excelent pentru studii clinice, cu posibilitatea unei bune utilizări atât în prevenirea bolii, cât și în tratament.
„Anticorpul a fost dezvoltat ca parte a proiectului de cercetare ATAC (Antibody Therapy Against Coronavirus), finanțat de Consiliul European de Cercetare (ERC)”, explică Fausto Baldanti, șeful laboratorului de virologie moleculară San Matteo, potrivit Mediafax.
Proiectul de cercetare a avut ca scop dezvoltarea unei imunoterapii împotriva COVID-19 utilizând trei abordări diferite pentru a maximiza șansele de succes și a exploata beneficiile.
Comisarul european pentru inovaţie, Mariya Gabriel, spune că datorită cercetării, această nouă descoperire ar putea preveni și trata cazurile COVID-19, salvând vieți.