Un nou studiu a descoperit că riscurile asupra sarcinii ar putea fi mult mai mari din cauza COVID-19 decât au crezut oamenii de știință până acum.
„Știm acum că riscurile pentru mame și bebeluși sunt mult mai mari decât am presupus la începutul pandemiei și că măsurile sanitare cunoscute trebuie să includă și femeile însărcinate”, a explicat Stephen Kennedy, unul dintre autorii studiului și cercetători în medicină reproductivă la Universitatea Oxford.
Cercetătorii au monitorizat 2.310 de femei însărcinate din 18 țări începând cu luna martie 2020 și până în octombrie 2020. Dintre acestea, 706 de femei au fost diagnosticate cu COVID-19. Studiul a fost denumit INTERCOVID.
Pentru fiecare femeie însărcinată care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, oamenii de știință au inclus în studiu încă doi femei de la același spital și stadiu al sarcinii. Apoi, cercetătorii le-au monitorizat pe femei până la naștere și externarea din spital.
Studiul a fost observațional, așa că ne poate doar informa despre posibile legături între COVID-19 și riscurile asupra sarcinii. Însă, rezultatele sunt îngrijorătoare pentru femeile însărcinate diagnosticate cu COVID-19.
„Acesta este un studiu grozav. Au monitorizat femeile de-a lungul sarcinii, ceea ce este un concept grozav, și au ajutat la confirmarea studiilor anterioare care au fost mult mai ușor de criticat”, a precizat Nathalie Auger, epidemiolog care nu a fost implicat în studiu.
Oamenii de știință au descoperit că femeile însărcinate cu infecția COVID-19 aveau un risc mult mai mare de infecții severe, internare la terapie intensivă și chiar deces. De asemenea, bebelușii erau mult mai predispuși la naștere prematură și alte complicații, scrie Science Alert.
„Femeile diagnosticate cu COVID-19 în timpul sarcinii au avut o șansă de 50% mai mare de complicații în comparație cu femeile însărcinate neafectate de COVID-19. Nou-născuții femeilor infectate au avut un risc de trei ori mai mare de complicații medicale severe, în mare parte din cauza nașterii premature. Vestea bună este că riscurile din cazul femeilor infectate asimptomatice și celor neinfectate au fost similare”, a explicat Aris Papageorghiou, unul dintre autorii studiului și cercetător la Oxford.
Aceste informații sunt importante pentru femeile care încearcă să rămână sau sunt deja însărcinate. Știm deja că virusul SARS-CoV-2 ar putea fi transmis uneori de la mamă la bebeluș, iar acest studiu a mai concluzionat că 13% dintre bebelușii mamelor cu COVID-19 au fost confirmați cu virusul în primele zile de la naștere.
Interesant mai este faptul că cercetătorii au descoperit că nașterea prin cezariană a fost asociată cu un risc mai mare ca bebelușii să fie testați pozitiv la virus, în timp ce alăptarea nu.
Cea mai vaccinată țară din lume a „eradicat COVID-19 aproape în totalitate”
Vaccinurile anti-COVID-19 ar putea oferi o protecție timp de până la un an
La 6 luni după COVID-19, mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi – studiu
CEO-ul Pfizer: O a treia doză de vaccin anti-COVID-19 este necesară