Un studiu interesant a descoperit o mică asociere între folosirea de suplimente și infecțiile de COVID-19 în rândul femeilor care consumă anumite tipuri de vitamine.
În primul rând, trebuie menționat faptul că posibilele merite ale multivitaminelor sunt extrem de limitate. Medicii susțin, în general, că majoritatea oamenilor primesc suficienți micronutrienți din dietă, iar studiile anterioare privind beneficiile asupra sănătății ale suplimentelor au fost extrem de mixte.
În pofida acestui fapt, la începutul pandemiei de COVID-19, vitaminele au fost unele dintre numeroasele produse care au dispărut rapid de pe rafturile farmaciilor.
„Piața de suplimente din Regatul Unit a avut o creștere de 19,5% la începutul lunii martie 2020, cu o creștere de 110% în vânzările de vitamina C și o creștere de 93% a vânzărilor de suplimente de multivitamine. În mod asemănător, vânzările suplimentelor cu zinc au crescut cu 415% în martie 2020 în SUA”, au explicat cercetătorii.
Un număr total de 445.850 de oameni din Regatul Unit, SUA și Suedia au răspuns la un chestionar înainte de 31 iulie 2020, astfel că cercetătorii au avut îndeajuns de multe date pe care să le analizeze.
Doar puțin sub jumătate dintre participanții britanici au consumat vreun tip de supliment. În jur de 6% dintre aceștia s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, în timp ce 6,6% dintre cei care nu au consumat deloc suplimente au contractat infecția. Aceasta este o diferență de aproximativ 2.500 de oameni.
„În grupul din Regatul Unit, cei care consumau în mod regulat multivitamine aveau un risc cu 13% mai scăzut de infecție cu SARS-CoV-2, vitamina D reprezentând un risc mai scăzut cu 9%, probioticele cu 14% mai scăzut și acizii grași omega-3 cu 12% mai scăzut”, au descoperit oamenii de știință.
„Nu au existat asocieri semnificative în cazul celor care consumau suplimente cu zinc, vitamina C sau usturoi”, au adăugat aceștia, citați de Science Alert.
De asemenea, rezultatele au fost ușor diferite între SUA și Suedia. Cercetătorii au descoperit că acizii grași omega-3 nu au părut să ajute femeile din Suedia, iar probioticele și vitamina D au părut să ajute bărbații din SUA.
„În cadrul celui mai mare studiu observațional de până acum asupra infecțiilor cu SARS-CoV-2 și folosirea de suplimente, desfășurat pe mai mult de 400.000 de oameni din trei țări diferite, noi am arătat o asociere semnificativă între consumatorii de acizi grași omega-3, probiotice, multivitamine și vitamina D, și un risc mai scăzut de infecție cu SARS-CoV-2”, au scris cercetătorii.
„Femeile care achiziționează vitamine ar putea fi multe mai atente la sănătatea lor în comparație cu bărbații, precum purtarea măștilor de protecție și spălatul pe mâini. Într-adevăr, datele noastre au arătat că femeile au tendința să poarte măști mai des decât bărbații”, au adăugat cercetătorii.
Oamenii de știință au spus că este nevoie un studiu clinic mult mai amplu pentru a testa potențialele efecte ale suplimentelor asupra infecția cu noul coronavirus. Pentru moment, dacă încă nu te-ai vaccinat, măștile, igiena adecvată și distanțarea fizică rămân cele mai eficiente metode de protecție, mult mai sigure decât orice altă vitamină.
Modul corect și incorect prin care poți purta două măști de protecție împotriva COVID-19
Cea mai vaccinată țară din lume a „eradicat COVID-19 aproape în totalitate”
La 6 luni după COVID-19, mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi – studiu
Care este originea COVID-19? OMS crede că știe de unde a provenit coronavirusul