Când ajunge vaccinul Johnson & Johnson în România
Compania Johnson & Johnson a început luni să livreze vaccinul pentru COVID-19 către țările UE, au declarat oficialii Uniunii Europene și compania. În România, primele doze vor ajunge joi.
Compania plănuise inițial să-și înceapă livrările vaccinului Johnson & Johnson la începutul lunii aprilie, dar a întârziat lansarea din cauza problemelor de producție.
„Primele doze pleacă astăzi din depozite către statele membre”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferință de presă, potrivit Reuters.
Compania americană s-a angajat să livreze 55 milioane de doze către UE până la sfârșitul lunii iunie și alte 120 de milioane în al treilea trimestru, a declarat luna aceasta comisarul european pentru industrie, Thierry Breton.
„Cel mai recent, nu era clar dacă promisiunea va fi respectată. Cu toate acestea, 50 de milioane de doze sunt sigure” pentru al doilea trimestru, a spus europarlamentarul Peter Liese, menționând că a primit aceste informații de la companie și de la Comisia Europeană, care coordonează discuțiile cu producătorii de vaccinuri.
O purtătoare de cuvânt a Johnson & Johnson a confirmat că a început livrările către țările UE, Norvegia și Islanda, fără a preciza cantitățile pentru aprilie și trimestrul al doilea.
Când va ajunge în România vaccinul Johnson & Johnson
60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson vor ajunge în România joi, 15 aprilie, mai repede decât era prevăzut, a declarat vineri, la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Baciu spune că vaccinul Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi folosit cu precădere în cabinetele medicilor de familie, precum și în centrele mobile de vaccinare. Centrele mobile sunt organziate în containere car vor merge în localități unde nu există medici de familie sau dispensare și care au o capacitate de până la 96 de persoane vaccinate pe zi.
Centrele de vaccinare care folosesc vaccinul Astra Zeneca vor trece pe doze produse de alte companii, pe măsură ce acestea vor veni, a precizat în context secretarul de stat, în condițiile în care în jur de 300.000 de români au renunțat la programările cu AstraZeneca.