Ar putea fi surprinzător pentru unii, însă, din punct de vedere tehnic, nu toată apa de pe Pământ este alcătuită din molecule de H2O.
În urmă cu mai puțin de un secol, descoperirea izotopului deuteriu al hidrogenului a dezvăluit existența unui alt tip de apă cu formula chimică 2H2O sau mai simplu D2O.
Care este diferența? Un atom tipic de hidrogen conține un proton în nucleul său. Izotopul deuteriu are încă un neutron pe lângă proton, astfel că atomul de hidrogen are o masă mai mare. Astfel, apa formată cu acest tip de hidrogen greu este de obicei numită „apă grea”.
În afară de acea diferență cheie dintre H2O și D2O, care îi conferă apei grele o densitate de aproape 10% mai mare, aceste două tipuri de apă sunt la fel din punct de vedere chimic. Însă, izotopul deuteriu prezintă un comportament de unire diferit față de hidrogenul obișnuit.
Din cauza acestui comportament modificat, care poate afecta chimia corpului, oamenii de știință spun că nu este o idee bună să consumăm apă grea, cel puțin nu în cantități mari. Cantitățile mici sunt considerate inofensive pentru oameni și sunt chiar oferite participanților la experimente științifice.
Totuși, în rândul cercetătorilor a existat mereu dezbaterea privind gustul apei grele. Ar putea o variație izotopică subtilă să producă un gust diferit pe care oamenii l-ar putea percepe?
„Există dovezi anecdotice din anii 1930 care arată că gustul D2O este distinct față de cel neutru al H2O, fiind descris în mare parte dulce”, a explicat o echipă de cercetători coordonată de biochimiștii Natalie Ben Abu și Philip E. Mason.
„Cu toate acestea, oamenii de știință care au descoperit deuteriu au abordat această dilemă în 1935. Tot atunci, aceștia au concluzionat că nu au reușit să detecteze nici cea mai mică diferență între gustul apei obișnuite și gustul apei grele”, au adăugat cercetătorii.
Oare ar fi fost acea concluzie prematură? Ben Abu și Mason susțin că acea opinie categorică a înăbușit cercetările suplimentare asupra subiectului în următorul secol.
Testele desfășurate pe șoareci au arătat că un consum prea ridicat de apă grea poate fi fatal pentru animale, însă nu este clar deocamdată dacă șoarecii pot simți diferența între apa grea și cea obișnuită, potrivit Science Alert.
În cadrul unui experiment cu 28 de participanți, cercetătorii au descoperit că majoritatea oamenilor au reușit să distingă între apa grea și apa normală. Testele cu diferite cantități de apă au dezvăluit că proporțiile mai crescute de apă grea au produs un gust mai dulce.
Totuși, în cadrul testelor pe șoareci, animalele nu au părut să prefere apa grea. Însă, șoarecii au arătat o preferință pentru apa cu zahăr. Asta sugerează că, în cazul șoarecilor, D2O nu produce același gust dulce simțit de oameni.
„Descoperirile noastre sugerează că receptorul de gust dulce TAS1R2/TAS1R3 al oamenilor este esențial pentru dulceața apei grele”, au concluzionat autorii studiului.
NASA a început testarea capsulei Orion în apă
Unde a dispărut toată apa de pe Marte?
De ce apa din lacul IOR s-a făcut roșie? Misterul a fost descifrat
Ingineri unguri au creat roverul Puli pentru a căuta apă pe Lună