Chirurgii au efectuat primul transplant de trahee umană pe o femeie cu leziuni grave, potrivit unui anunț de la Spitalul Mount Sinai din New York.
Procedura de 18 ore a avut loc în ianuarie 2021, dar anunțul a fost făcut abia acum, pacienta fiind în curs de recuperare. Potrivit echipei, operația a foset „primul transplant traheal de succes”. Descoperirea ar fi o șansă pentru persoanele cu o serie de condiții – de la malformații congenitale și arsuri chiar până la pacienții care au suferit leziuni traheale în timpul spitalizării pentru COVID-19.
Beneficiara transplantului traheal a fost Sonia Sein, în vârstă de 56 de ani, o asistentă socială din Bronx, care suferă de astm. În urma unui atac sever de astm, în urmă cu câțiva ani, ea a fost nevoită să fie supusă unei intubații repetate, prin care medicii i-au introdus un tub prin gură în căile respiratorii, provocându-i leziuni grave la nivelul traheei.
Mai multe încercări chirurgicale eșuate de a reconstrui traheea au dus la daune și mai mari. Acest lucru a lăsat-o să respire printr-o gaură creată chirurgical în gât, cunoscută sub numele de traheostomie, care a suspus-o unui risc mare de sufocare și moarte.
Sonia Sein povestește că a intrat în legătură cu cercetătorii de la Spitalul Mount Sinai pentru un transplant traheal. Cu toate acestea, medicii nu erau încă pregătiți să efectueze operația pe un om deoarece era foarte riscantă. Anul trecut, Dr. Eric Genden de la Catedra de Otolaringologie, a decis să-i dea o șansă, potrivit potrivit Ifl Science.
Traheea este un tub cartilaginos care transportă aerul spre și dinspre plămâni iar operația nu este simplă. Unul dintre cele mai mari obstacole a fost obținerea sângelui pentru trahee de la un donator, în timpul și după operație. Pentru a depăși acest lucru, chirurgii au folosit o abordare nouă.
Ei au legat vasele mari de sânge din esofagul și glanda tiroidă a pacientei la traheea donatorului, oferind fluxul sanguin vital. După relatările chirurgilor, tehnica a funcționat conform planului, iar traheea a fost transplantată cu succes.
„18 ore mai târziu, era clar că realizasem ceea ce mulți spuneau că nu se putea face. În cele din urmă, totul a mers bine pentru că am adunat o echipă puternică, cu expertiză chirurgicală în transplantul de organe și reconstrucție traheală. Să vezi cum prinde viață și să știi că organul este bine vascularizat – a fost o experiență uimitoare. Să știi că, după 30 de ani de cercetare, această operație va salva nenumărate vieți”, a declarat dr. Genden.
Operația i-a permis lui Sein să i se scoată traheostomia, respirând din nou prin gură pentru prima dată în șase ani. Între timp, Genden și echipa speră că munca lor va deschide calea către mai multe transplanturi traheale pentru persoanele cu defecte congenitale, boli netratabile ale căilor respiratorii, arsuri și tumori.
Vă recomandăm să citiți și:
O femeie a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu COVID-19
Primul transplant de organe de la porc la om ar putea avea loc anul acesta
Cât poate rezista un organ în afara corpului înainte de a fi transplantat?