Un nou studiu de la Universitatea din Florida Centrală (UCF) sugerează că măștile și un sistem de ventilație bun sunt mai importante decât distanțarea socială, pentru reducerea răspândirii COVID-19 în sălile de clasă. Cercetarea vine într-un moment critic în care școlile și universitățile din SUA se gândesc să revină la programul normal în toamnă.
„Cercetarea este importantă, deoarece oferă îndrumare cu privire la modul în care înțelegem siguranța în mediile interioare”, spune Michael Kinzel, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și Aerospațială al UCF și coautor al studiului publicat recent în revista Physics of Fluids.
„Studiul constată că nu este nevoie de distanțare socială atunci când măștile sunt obligatorii”, spune el. „Cu măști, probabilitatea de transmitere nu scade odată cu creșterea distanței fizice, ceea ce subliniază modul în care masca poate fi cheia pentru creșterea capacității în școli și în alte locuri”, a adăugat profesorul.
În cadrul studiului, cercetătorii au creat un model computerizat al unei săli de clasă cu elevi și un profesor, apoi au modelat fluxul de aer și transmisia bolilor și au calculat riscul de transmisie în aer.
Modelul clasei avea 709 metri pătrați, cu tavane înalte de 9 picioare, similar cu o clasă universitară de dimensiuni mai mici, spune Kinzel. Modelul avea elevi și un profesor care purtau măști.
Cercetătorii au examinat sala de clasă folosind două scenarii – o sală de clasă ventilată și una neventilată. De asemenea, au folosit două modele, Wells-Riley și Computational Fluid Dynamics. Wells-Riley este utilizat pentru a evalua probabilitatea de transmisie în interior. Computational Fluid Dynamics este folosit pentru a înțelege aerodinamica mașinilor, aeronavelor și mișcarea subacvatică a submarinelor.
Măștile s-au dovedit eficiente prin prevenirea expunerii directe deoarece oferă un aer cald care face aerosolii să se miște vertical, împiedicându-i astfel să ajungă la elevii din jur, spune Kinzel.
În plus, sistemul de ventilație și filtrul de aer au redus riscul de infecție cu 40 până la 50% în comparație cu o sală de clasă fără ventilație. Acest lucru se datorează faptului că sistemul de ventilație creează un flux de aer care care elimină o parte din aerosoli. Fără ventilație, aerosolii se adună deasupra oamenilor din cameră, potrivit Science daily.
„Rezultatele sugerează că sistemele de ventilație și utilizarea măștilor sunt cele mai importante pentru prevenirea transmiterii și că distanțarea socială ar trebui eliminată”, a mai arătat el.
Cercetarea face parte dintr-un efort mai mare de a controla transmiterea bolilor în aer. Unii cercetători testează efectele măștilor asupra distanței de transmisie a aerosolilor și picăturilor. Lucrarea este finanțată parțial de Fundația Națională pentru Știință din SUA.
Ministerul Sănătății: Persoanele vaccinate cu ambele doze nu transmit COVID-19 aproape niciodată
Care este riscul de deces după vaccinarea împotriva COVID-19 comparativ cu persoanele nevaccinate
SUA și aliații ei au criticat raportul OMS cu privire la originea Covid-19
Israelul culege roadele celei mai rapide campanii de vaccinare împotriva COVID-19