Cercetătorii ar putea începe să testeze pe oameni un vaccin universal împotriva coronavirusului
Ultimul an ar fi fost mult mai diferit dacă un vaccin împotriva SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19, era deja disponibil.
Tocmai la asta se gândesc acum oamenii de știință care vor ca omenirea să fie pregătită în eventualitatea apariției unui nou coronavirus periculos. Mai multe echipe de cercetători de la diferite instituții încearcă să creeze vaccinuri universale împotriva coronavirusurilor. Experimentele clinice pe voluntari umani ar putea începe chiar de anul acesta.
Dacă vor funcționa, aceste vaccinuri ar putea proteja oamenii împotriva COVID-19 precum și altor coronavirusuri precum SARS, MERS și chiar unele virusuri care cauzează răceala comună.
Un supliment care poate fi administrat o dată la câțiva ani pentru a preveni viitoarele pandemii
Conserv Bioscience, o companie de biotehnologie cu sediul în Marea Britanie, a dezvoltat un vaccin pe bază de ARN mesager (mRNA) care ar putea proteja împotriva întregului spectru de coronavirusuri, a precizat Kimbell Duncan, directorul executiv al companiei. Scopul final este dezvoltarea unui supliment care poate fi administrat o dată la câțiva ani pentru a preveni viitoarele pandemii. Alți oameni de știință, precum epidemiologul Ralph Baric de la Școala de Medicină din cadrul Universității din Carolina de Nord, lucrează deja la propriile vaccinuri.
Scopul este nobil, însă realizarea acestuia va fi o adevărată provocare. Coronavirusurile împărtășesc unele similarități, precum proteinele S (spike) care ajută la infectarea și invadarea celulelor, însă un vaccin universal ar trebui să găsească un aspect al coronavirusurilor care nu este doar identic sau cel puțin similar, dar și crucial pentru supraviețuirea acestor patogeni, potrivit Futurism.
„Este un pericol real și trebuie să fim foarte atenți”
Cercetătorii vorbesc despre vaccinuri universale împotriva coronavirusurilor de ani buni. Însă, pandemia de COVID-19 a urgentat cercetările.
„Este foarte ușor să ne imaginăm tulpini de coronavirus extrem de patogenice și cu o rată a mortalității de 10 – 15% care sunt aproape la fel de transmisibile precum COVID-19. Este un pericol real și trebuie să fim foarte atenți”, a explicat Baric.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O nouă tulpină SARS-COV-2, ce poate reduce eficiența vaccinurilor, descoperită în România
Israelul culege roadele celei mai rapide campanii de vaccinare împotriva COVID-19
OMS critică ritmul „inacceptabil de lent” al vaccinării în Europa