O femeie a născut gemeni, după ce a rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă
O femeie din Anglia a rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă. În cele din urmă, femeia a născut gemeni care au fost concepuți la trei săptămâni distanță.
De obicei, atunci când o femeie rămâne însărcinată, corpul său declanșează câteva procese biologice care au ca scop prevenirea unei alte sarcini. Însă, în cazuri rare, o femeie însărcinată poate să continue ovulația, iar apoi un ovul poate fi fecundat de lichidul seminal și implantat în uter. Acest fenomen rar, în care două ovule fertilizate sunt implantate în uter în momente diferite, este cunoscut drept „superconcepere”.
În acest nou caz medical, gemenii au fost concepuți la trei săptămâni distanță. Mama, Rebecca Roberts, avea 39 de ani atunci când a rămas însărcinată pentru prima oară, după ce a încercat timp de mai mulți ani cu ajutorul tratamentelor de fertilitate.
O sarcină destul de extraordinară
La 12 săptămâni de sarcină, medicii au descoperit un al doilea fetus cu ajutorul ultrasunetelor, iar acesta avea o diferență de mărime de trei săptămâni față de primul. Având în vedere că „superconceperea” este extrem de rară, medicii lui Roberts nu au putut explica diferența de mărime dintre cei doi copii.
„Inițial m-am gândit cum am putut să nu observ al doilea copil. Apoi, m-am liniștit pentru că nu a fost greșeala mea, ci o sarcină destul de extraordinară”, a explicat dr. David Walker, medic ginecolog la Spitalul Royal United din Bath.
Medicii au diagnosticat-o pe Roberts cu „superconcepere” și i-au spus că bebelușul mai tânăr ar putea să nu supraviețuiască. La 33 săptămâni de sarcină, medicii i-au indus travaliul femeii pentru că geamănul mai tânăr, Rosalie, a încetat să se mai dezvolte din cauza unei probleme a cordonului ombilical.
Trei evenimente separate și improbabile trebuie să aibă loc pentru „superconcepere”
Geamănul mai bătrân, Noah, a rămas în unitatea de terapie intensivă neonatală timp de trei săptămâni, iar Rosalie a rămas timp de 95 de zile. Ambii copii sunt sănătoși și se află acum acasă, potrivit Live Science.
Nu este clar cât de multe cazuri de „superconcepere” au loc. Multe pot trece neobservate pentru că fetușii au o vârstă atât de apropiată încât sunt considerați gemeni normali. Majoritatea cazurilor cunoscute de „superconcepere” implică părinți care au folosit tehnici de reproducere asistată precum fertilizare in vitro.
Totuși, fenomenul este considerat extrem de rar pentru că trei evenimente separate și improbabile trebuie să aibă loc: ovulație (care este de obicei oprită de hormonii sarcinii), fecundație (care este de obicei oprită foarte devreme în timpul sarcinii atunci când un „dop de mucus” se formează pentru a opri lichidul seminal să mai treacă prin cervix) și implantarea (care necesită îndeajuns de mult spațiu pentru un alt embrion în uter). Însă, la alte animale, precum pești, iepuri și bursuci, „superconceperea” este destul de comună.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce animale pot da naștere la gemeni, tripleți sau chiar cvadrupleți?
Gemenii identici nu sunt 100% identici din punct de vedere genetic
Cea mai în vârstă femeie din lume care a născut gemeni. Are 74 de ani
Un mormânt descoperit pe malul Dunării a dezvăluit cei mai vechi gemeni identici cunoscuți până acum