Cum s-ar fi format acești păianjeni pe suprafața planetei Marte
Poate că nu am descoperit încă viață pe Marte, însă am găsit „păianjeni”. Aceștia sunt, de fapt, araneiforme, sisteme întunecate similare unor păianjeni care apar doar în regiunile polare de sud ale Planetei Roșii. Nu există un astfel de fenomen pe Pământ sau pe orice alte planetă din Sistemul Solar.
Astfel, fenomenul este dificil de înțeles, însă oamenii de știință tocmai au obținut primele dovezi fizice care susțin cel mai popular model, cunoscut drept ipoteza lui Kieffer. Potrivit acestei idei, „păianjenii” de pe Marte sunt produși de sublimarea directă a dioxidului de carbon înghețat (CO2).
„Aceste cercetări prezintă primele dovezi empirice ale unui proces de suprafață care modifică peisajul polar al planetei Marte. Ipoteza lui Kieffer este acceptată de peste un deceniu, însă, până acum, a fost considerată într-un context pur teoretic. Experimentele noastră arată în mod direct că tiparele de păianjen observate pe Marte pot fi produse prin conversia directă a gheții carbonice din solid în gaz”, a explicat Lauren McKeown, om de știință planetar de la Universitatea Open, Marea Britanie.
Marte este similară și foarte diferită Pământului
Marte este în același timp similară și foarte diferită Pământului. Înclinarea axei sale este foarte apropiată de cea a Terrei, ceea ce înseamnă că variațiile de temperatură sunt la fel ca pe planeta noastră. Însă, anul și anotimpurile durează de două ori mai mult pe Planeta Roșie. Asta înseamnă că există scăderi semnificative de temperatură iarna și vara, dar și o creștere dramatică primăvara și vară.
Pe de altă parte, atmosfera marțiană este foarte diferită de cea a Pământului. Este mult mai subțire și alcătuită în mare parte (95%) din dioxid de carbon. Planeta este mult mai departe de Soare decât Terra, așa că este mult mai rece. Atunci când vine iarna, dioxidul de carbon din atmosferă îngheață pe sol, în special la latitudini mari.
Nu este asemănător cu nimic observat pe Terra
În 2006 și 2007, geofizicianul Hugh Kieffer și colegii săi au propus că în timpul primăverii acest dioxid de carbon înghețat trece prin sublimare. Asta înseamnă că trece din gheață în stare gazoasă, fără să mai treacă prin starea lichidă, potrivit Science Alert.
Pe măsură ce gazul se încălzește și se extinde, presiunea pe Marte crește, astfel creând o gură de aerisire pentru ca gazul să scape. În timp ce curge spre gura de aerisire, gazul produce acest sistem de canale similare unor păianjeni în suprafața marțiană. Acest proces, preciza atunci Kieffer, nu este asemănător cu nimic observat pe Terra. Procesul nu a fost observat nici pe Marte în mod direct, „păianjenii” fiind observați doar prin imaginile obținute de sateliți.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Mucegaiul negru de pe Pământ ar putea supraviețui pe Marte. De ce este asta important pentru omenire