O nouă țesătură poate transforma îmbrăcămintea în ecrane complet funcționale chiar și după spălare
Un nou tip de țesătură poate fi transformată într-o tastatură funcțională, se poate aprinde ca un ecran sau poate chiar să trimită mesaje după ce este împăturită și chiar spălată ca orice alt articol de îmbrăcăminte.
Cercetătorii de la Universitatea Fudan din China au construit un material care poate rezista la toate abuzurile prin care trec articolele vestimentare și apoi să funcționeze ca o piesă utilă de tehnologie.
Invenția ar putea fi folosită la crearea unor gadget-uri foarte utile sau cel puțin la comercializarea unor tricouri foarte interesante cu ecrane încorporate.
Pânza a continuat să funcționeze chiar și după 100 de cicluri de spălare și uscare
Majoritatea încercărilor de a dezvolta textile electronice au avut ca rezultat bucăți extrem de fragile de material. Însă, această nouă pânză a continuat să funcționeze chiar și după 100 de cicluri de spălare și uscare. Studiul a fost publicat recent în jurnalul Nature.
Acesta este un pas important în crearea hainelor electronice care ajung în cele din urmă în garderoba oamenilor. Reușita cercetătorilor a fost deseori o provocare teribilă pentru multe alte textile electronice care au rămas la stadiul de „proof-of-concept” (dovadă de concept).
Tehnologia nu este doar pentru amuzament. Cum poate ajuta oamenii?
Totuși, tehnologia nu este doar un motiv de amuzament. În studiu, autorii sugerează că folosirea unor articole vestimentare care au încorporate ecrane ce pot transforma vorbirea în text ar putea ajuta oamenii să comunice în alte limbi sau i-ar putea ajuta pe cei care suferă de dizabilități fizice sau cognitive să-și exprime nevoile și dorințele, potrivit Futurism.
Totodată, tehnologia ar putea deschide calea pentru noi stiluri vestimentare. Astfel, artiștii ar putea să integreze ecrane interactive și creațiile lor electronice în articole de îmbrăcăminte.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Îmbrăcămintea care distruge toate virusurile cu care intră în contact
Cercetătorii au reușit să creeze „materiale vii” din băutura fermentată Kombucha