Home » Știință » Ce țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. România continuă vaccinarea

Ce țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. România continuă vaccinarea

Ce țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. România continuă vaccinarea
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.03.2021

Mai multe țări din Europa au suspendat vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca, după ce Agenţia Medicamentului a anunţat că trebuie să investigheze cazuri de tromboză.

Agențiile de sănătate din Suedia și Letonia au anunțat marți că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, ca măsuri de precauție, anunță Reuters.

Autoritatea letonă a precizat că este o „suspendare temporară”, de până la două săptămâni.

Măsura este „o măsură de precauție suplimentară” în timp ce vaccinul este examinat și nu au se leagă de utilizarea acestuia în Letonia, a comunicat agenția letonă.

România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca

România a decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

Luni seară, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

OMS recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca

Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca, deşi tot mai multe ţări au decis să suspende inoculările cu serul britanic.

„În acest moment, recomandarea este că riscul dacă nu vaccinam folosind serurile AstraZeneca sau alte vaccinuri, depăşeşte riscul infecţiei COVID, despre care ştim că are un impact semnificativ asupra persoanelor cu boli severe, spitalizare şi moarte”, spune Mariangela Simao, asistentă-director OMS.

Oficialii organizaţiei au vorbit şi despre cazurile de coagulare a sângelui, de care au suferit unele persoane vaccinate cu AstraZeneca.

„Oamenii se îmbolnăvesc sau mor tot timpul. În ceea ce am văzut până acum din datele preliminare, nu există un număr crescut de cazuri de evenimente tromboembolice în, de exemplu, în Europa sau în Marea Britanie”, a mai spus Simao.

Nu doar OMS s-a pronunţat în acest sens. Inclusiv Agenţia de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie a emis un comunicat, prin care dezminte fundamentul îngrijorărilor referitoare la ser.

Franța a suspendat la recomandarea ministrului Sănătăţii

Franța este una dintre țările care au luat luni decizia de a suspenda folosirea vaccinului Astrazeneca pentru combaterea infecției COVID-19, până ce Agenţia Europeană a Medicamentului va emite un aviz pozitiv vaccinului.

„La recomandarea ministrului Sănătăţii, împreună cu autorităţile franceze de sănătate, a fost luată decizia de a suspenda, ca măsură de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca”, a declarat Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă susținută luni seara.

Suspendarea vine după ce Agenţia Medicamentului a anunţat că trebuie să investigheze cazuri de tromboză.

Și Germania a suspendat a suspendat vaccinul AstraZeneca

Și Germania a suspendat utilizarea vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca, după ce Agenţia Medicamentului a anunţat că trebuie să investigheze cazuri de tromboză. Ministrul Sănătăţii din Germania a spus că Agenţia Europeană a Medicamentului va decide dacă şi cum noile informaţii vor afecta autorizarea acestui vaccin în UE. Ministerul Sănătăţii a declarat că decizia a fost luată ca „măsură de precauţie” şi la sfatul autorităţii naţionale de reglementare a vaccinurilor din Germania, Institutul Paul Ehrlich, care a solicitat investigarea în continuare a cazurilor.

Decizia a venit la doar câteva zile după ce ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, critica suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în unele ţări.

Germania a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani pe 4 martie.

Ce alte țări din Europa au mai suspendat vaccinarea împotriva COVID-19 cu AstraZeneca

Olanda a suspendat utilizarea vaccinului contra coronavirusului produs de Oxford-AstraZeneca din cauza preocupărilor cu privire la posibilele sale efecte secundare.

Guvernul olandez a declarat că măsura, care va dura până cel puțin pe 29 martie, este o măsură de precauție.

Republica Irlanda a luat mai devreme o decizie similară, pe fondul rapoartele de efecte adverse la adulți în Norvegia.

Dar Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există nicio legătură între vaccin și riscurile de a dezvolta cheaguri de sânge.

Italia, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda au oprit și ele deja utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Și Spania va opri utilizarea vaccinul AstraZeneca COVID-19 timp de cel puţin 15 zile, a informat radio Cadena Ser, citând surse nenumite.

Într-o declarație, guvernul olandez a declarat că acționează din precauție în urma rapoartelor din Danemarca și Norvegia cu privire la posibile efecte secundare grave.

Reprezentantul României la OMS: Vaccinul produs de AstraZeneca este  bun și sigur

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, consideră că vaccinul produs de AstraZeneca este unul bun și sigur și precizează că proporția dintre persoanele care au suferit probleme de sănătate nu e mai mare față de populația care nu a fost vaccinată, potrivit Mediafax.

„Vaccinul AstraZeneca a fost administrat la peste 17 milioane de persoane la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut câteva probleme în Italia, Norvegia și Danemarca, unde au apărut tromboze la anumiți pacienți. Problema este că trebuie stabilit dacă aceste lucruri au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite, adică este pur și simplu un eveniment care s-ar fi întâmplat oricum la un anumit procent. Se pare că, din informațiile pe care le am eu de la Agenția Europeană a Medicamentului, proporția de persoane care a suferit astfel de probleme de sănătate nu e mai mare față de populația care nu a fost vaccinată”, a spus Alexandru Rafila.

El precizează că, atunci când sunt suspiciuni, lotul este oprit de la utilizare.

„Opinia mea este că este un vaccin bun și sigur, dar, repet, nu putem să luăm lucrurile ca atare decât în momentul în care o autoritate competentă își spune opinia. Uitându-mă pe cifre văd că este un vaccin care este sigur, dar situații punctuale care pot apărea trebuie luate în considerare și verificare”, apreciază Rafila, reprezentat al României la OMS.

Rafila consideră că imunizarea cu AstraZeneca nu trebuie sistată, ci doar cu loturile suspecte.

Explicațiile AstraZeneca: Nu s-a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză sau trombocitopenie

Compania AstraZeneca afirmă că analiza datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară.

Statisticile prezentate de AstraZeneca arată că, până în prezent în UE și Marea Britanie, au existat 15 evenimente de TVP și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, conform numărului de cazuri pe care Compania le-a primit pana la 8 martie.

Specialiștii AstraZeneca susțin că acestea reprezintă un număr mult mai mic decât cel așteptat să se întâmple în mod natural la o populație generală de această dimensiune și este similar cu cel înregistrat în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate. Raportul lunar de siguranță va fi făcut public pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente în săptămâna următoare, în conformitate cu măsuri excepționale de transparență (exceptional transparency measures) pentru COVID-19.

Mai mult, în studiile clinice, chiar dacă numărul evenimentelor trombotice înregistrate a fost mic, acestea au fost mai mici în grupul vaccinat. De asemenea, nu au existat dovezi de creștere a sângerării la peste 60.000 de participanți înrolați, susțin reprezentanții companiei.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri așteptate in populația generală. Natura pandemiei a condus la o atenție sporită a fiecărui caz individual raportat și mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranței medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguranța publică”, a declarat Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca.

Compania mai susține că, în ceea ce privește calitatea, nu există probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat în toată Europa sau în restul lumii. Testare suplimentară a fost și este efectuată de companie dar și independent de către autoritățile sanitare europene și niciuna dintre aceste re-testări nu au arătat motive de îngrijorare, precizează AstraZeneca.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
David Lynch: „Dune a fost singurul eșec real din cariera mea”
David Lynch: „Dune a fost singurul eșec real din cariera mea”
Misterul bărbatului cu piele de argint
Misterul bărbatului cu piele de argint
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Test de cultură generală. Ce este Schengen?
Test de cultură generală. Ce este Schengen?
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?